Kuhana šunka – je li dobra ili loša za zdravlje?

Kuhana šunka – je li dobra ili loša za zdravlje?

Kuhana šunka komad je svinjskog buta, koji je zasoljen (dimljen) i kuhan. Svinjski but u svojoj osnovi, kako god da se pripremi, naziva se šunka, tako da imamo najrazličitijih vrsta šunke, za različite ukuse. Kupovne kuhane šunke već su termički obrađene, što znači da ih možemo rezati i jesti odmah, ali da bismo ih pripremili na način kako želimo, često ih ponovno kuhamo, zatim pečemo, bilo u glazuri ili tijestu. Obično su kupovne šunke rolane i u mreži. Mreža nije jestiva, te se skida prije konzumacije, ali najčešće se priprema u mrežici, kako bi kod pripreme kuhana šunka zadržala svoj oblik, a mreža se skida s još uvijek tople šunke, prije konzumacije. Šunka se pravi od delikatesnog mesa, dobrog okusa i dobre hranjive vrijednosti. Šunka je dobar izvor vitamina B, fosfora, kalija, bakra, selena i cinka. Zbog veće količine soli, trebaju je oprezno konzumirati osobe koje imaju tegobe poput visokog krvnog tlaka ili neke probavne smetnje. Prednosti šunke su pak to što je mesno minimalno prerađeno, a istovremeno odmašćeno i otkošteno. Kvalitetnije šunke imaju vrlo malo aditiva i to u malim količinama, dok ćete po sastavu prepoznati kako one niže kvalitete imaju mnoštvo dodataka, konzervansa i aditiva. Točnu kaloričnost i nutritivne vrijednosti teško je procijeniti, jer se kalorije u kuhanoj šunki kreću ovisno o glavnoj sirovini, odnosno kvaliteti mesa, a nutritivne vrijednosti također variraju, ovisno o uzgoju svinja čije se meso koristi.

Da biste mogli procijeniti da li je šunka koju ste kupili dobra ili loša za vaše zdravlje, jako je bitno da čitate sastav na etiketi.

Prednosti kuhane šunke

  • Kuhana šunka dobar je izvor vitamina B1, B2, B5, B6 i B12.
  • Kuhana šunka dobar je izbor energije.
  • Kuhana šunka bogata je željezom, te pomaže tijelu da proizvodi crvene krvne stanice, što tijelu vraća vitalnost. Slijedom toga ona je i hrana protiv anemije, kod borbe protiv umora, iscrpljenosti i slabosti mišića.
  • Sadži masne kiselni koje su zdrave za mozak.
  • Zahvaljujući kolesterolu pomaže u stvaranju i obnovi mijelinske ovojnice, te posljedično podržava kognitivne funkcije.
  • Proteini iz šunke povoljno djeluju na živce, reguliraju apetit i san.
  • Šunka je izvor selena, čime podupire rad štitnjače.
  • Ima nizak glikemijski indeks, jer je gotovo bez šećera i ugljikohidrata.

Koje su negativne strane

  • Šunka, ako se prečesto konzumira zna nekim ljudima teško pasti na želudac, te će neki ljudi osjećati probavne smetnje kada često konzumiraju šunku.
  • Prema nekim istraživanjima povećan unos mesa i mesnih prerađevina povećava rizike razvoja različitih tumora.
  • Iako manje od dimljene šunke ili pršuta, kuhana šunka ipak obiluje soli, pa prečesto jedenje ili previše šunke može uzrokovati prekomjeran unos natrija, što posljedično dovodi do nuspojava poput visokog krvnog tlaka, zadržavanje vode u organizmu, pa čak i otečenosti gležnjeva i nogu.
  • Šunka je također izvor zasićenih masnoća koja u većim količinama negativno utječu na srce i općenito zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Da li ćete konzumirati ili ne kuhanu šunku ovisit će o individualnom odabiru i stavu koja je hrana zdrava, a koja ne. U svakom slučaju, kao i sa svim drugim namirnicama, najbolje je biti umjeren i ne pretjerivati.

Vezano:

Kuhana šunka razlikuje se od pršuta kada se govori u kontekstu hrvatskih naziva, ali ona se u Italiji naziva prosciutto cotto, što doslovno znači kuhani pršut, dok se ono što se u duhu hrvatskog jezika naziva samo pršut, na talijanskom zove prosciutto crudo. Kuhana šunka se sporo kuha na kontroliranoj temperaturi, ponekad se dodaju sezonski začini. Servira se najčešće uz bijela vina.

Pršut (prosciutto crudo), za razliku od kuhane šunke nije kuhan, nego se prethodno nasoljen “konzervira” procesom sušenja odnosno dimljenja pri kontroliranoj temperaturi i uvjetima. Uz pršut također ide bijelo vino.

I kuhana šunka i pršut mogu se koristiti u raznim jelima ili servirati na platama s hladnim narescima, uz sir, kruh, i neko voće obično grožđe ili smokve.