25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Bioritam i koncentracija – zašto se ponekad teško koncentriramo

Izračun bioritma polazi od datum rođenje i toga da se sve odvija u ciklusima.

Bioritam i koncentracija - zašto se ponekad teško koncentriramo

Bioritam i koncentracija – zašto se ponekad teško koncentriramo

Izračun bioritma polazi od datuma rođenje i toga da se sve odvija u ciklusima.
Razlikujemo fizički, emocionalni i intelektualni bioritam.

Intelektualni bioritam ima ciklus od 33 dana i povezuje se sa razmišljanjem, kreativnošću, ali i koncentracijom.

Kako biste vidjeli kretanje vašeg bioritma, uključujući intelektualni izračunajte ga ovdje:

BIORITAM | izračun bioritma – Najtočniji kalkulator 

Stoga ako vam za neke stvari treba bolja koncentracija tada ih planirajte obavljati u pozitivnom dijelu ciklusa intelektualnog bioritma. Krivulja intelektualnog bioritma može objasniti zašto je ponekad teško se koncentrirati čak u istim uvjetima i na istu temu na koju smo ranije bili koncentrirani.

Kada je krivulja intelektualnog bioritma u pozitivnom dijelu tada smo intelektualno sposobniji, bolje shvaćamo, pamtimo, razumijemo i koncentriramo se, dok u suprotnom, kada je krivulja intelektualnog bioritma u negativnom dijelu takve stvari obavljamo teže i postaju nam zahtjevnije.

Ukoliko možete planirajte stvari koje zahtijevaju veću koncentraciju ili općenito veći intelektualni angažman obavljati u pozitivnom dijelu intelektualnog bioritma, dok za negativni dio ostavite rutinske poslove koji ne zahtijevaju kreativnost i i veću koncentraciju.

Prema zagovornicima teorije bioritma, mentalno stanje neke osobe ogleda se u trećoj, intelektualnoj liniji bioritma. Ciklus intelektualnog bioritma traje 33 dana. Ova krivulja ne opisuje samo intelektualne sposobnosti iako se naziva intelektualna krivulja, nego općenito mentalno stanje, koje se očituje na primjer kroz samopouzdanje, stil razmišljanja i slično. Iz tog razloga u prvoj fazi intelektualnog ciklusa imamo sposobnost lako se koncentrirati, usredotočiti na zadatke, fleksibilni smo i imamo dosta razumijevanja. Naše sposobnosti učenja i inteligencija su dobre, pa će se na primjer, pripreme za ispite i učenje savršeno uklopiti u ovu fazu. Bit ćemo mentalno bolji, te s lakoćom savladavati mentalne izazove. Nakon 16 dana, kada dođemo do centralne crte i padamo ispod pojačat će se zbunjenost, nemogućnost koncentracije, teže ćemo pregovarati nego inače, sve do minimalne točke, odnosno dna krivulje. Refleksi će biti usporeni, ako i brzina reagiranja. Nakon toga slijedi faza oporavka, kada imamo priliku uvidjeti što smo naučili iz proteklih dana.

Intelektualni bioritam u pozitivnoj fazi

Mentalne sposobnosti vas neće iznevjeriti kada ste u pozitivnoj fazi. Razboritost i osviještenost su karakteristične za ovu fazu. Kada ste u ovoj fazi vaše mentalne sposobnosti su u najboljem izdanju. Mentalno ste aktivni, brzo učite i pokazujete dublji interes za ono što se dešava oko vas. U ovoj fazi možete planirati učenje, rad na zahtjevnim zadacima, te sebi sami možete postavljati neke intelektualne izazove.

Inetelektualni bioritam u negativnoj fazi

Dok ste u ovoj fazi bioritma nećete osjećati kao da ste u najboljem izdanju. Koncentracija vam može biti lošija, te ćete biti mentalno aljkavi. Ako planirate intenzivno učenje ili zahtjevan mentalni posao radije ga odgodite za pozitivniju fazu. Jednostavno prihvatite kako je ovo razdoblje u mjesecu kada trebate puniti svoje mentalne baterije i više se odmarati. Ovo je dobro razdoblje za rutinske poslove i jednostavnije zadatke. Iskoristite ovu fazu za takve aktivnosti.

Intelektuani bioritam u fazi tranzicije

U ovoj fazi ćete vjerojatno biti jako iritabilni, te postoji mogućnost da ćete sumnjati u svoje sposobnosti. U ovoj fazi mogući su pogrešni zaključci i velika nervoza. Faza tranzicije nikako nije za donošenje važnih odluka. Ponekada se drugima može učiniti da ste potpuno odsutni, jer će vam misli lutati.

Zaboravljivost je česta u ovoj fazi. Treba nam više vremena za usvajanje novih informacija. Nismo mentalno brzi kako možemo biti. Može nam se učiniti kao da nismo dovoljno naspavani, da smo pod većim stresom ili da previše radimo.

U ovoj fazi pokušajte manje vremena provoditi za kompjuterom i na mobilnom telefonu, te se stalno podsjećajte kako vam treba više odmora. Izađite van, prošećite u prirodi, kvalitetnije se hranite i ne zaboravite piti dovoljno vode.

Vezano:

BIORITAM | Najtočniji kalkulator