Trebam li se udebljati?

Trebam li se udebljati?

Trebam li se udebljati?

Trebam li se udebljati?

Osobama koje su mršave vjerojatno neprestano stižu komentari kako se trebaju udebljati. Ponekad je to točno, ponekad nije. Ponekad je pitanje debljine i mršavosti stvar osobnog dojma, pa čak i uže okoline odnosno da li su oko osobe koja vam komentira uglavnom mršave ili deblje osobe.

Ako se zdravo hranite i smatrate da unosite dovoljno različitih hranjivih tvari, možda vam se pitanje debljanja čini nepotrebno. No, možda bi s nekoliko kilograma više ipak vam bilo bolje.

Kako znati da li se zaista trebate udebljati?

Odgovor je prilično jednostavan, provjerite svoj indeks tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase – KALKULATOR i vizualni prikaz pretilosti – ITM

S indeksom tjelesne mase bi trebali biti u razini normalna težina. Ukoliko ste sitne građe ili oduvijek mršavi, vjerojatno ćete imati niži indeks tjelesne mase. No, dobro bi bilo da ste u okvirima normalne težine, čak i ako idete prema donjoj granici.

Pothranjenost može nositi određene probleme, kao i prekomjerna težina. Stoga ako ste ispod indeksa tjelesne mase 19, možda bi bilo dobro da razmislite o debljanju. U ovom slučaju se ne radi o subjektivnom dojmu drugih da ste premršavi.

Dakle, ako vam je indeks tjelesne mase ispod 19 tada se objektivno trebate udebljati.

Debljanje nije lak proces, kao ni mršavljenje i zahtjeva određeni angažman. No, uz plan možete se udebljati tih par kilograma koliko vam treba.

No, trebate biti svjesni da ni mršavost ne znači zdravu tjelesnu težinu.

Mršavost nosi određene zdravstvene probleme. Ako se dobro osjećate sa svojom težinom, super, no, možda bi ste se s par kilograma više osjećali još bolje a tada bi ste bili i s manje zdravstvenih rizika, odnosno ne biste imali one koje nosi mršavost.

Vezano:

Kako se udebljati i 20 visokokaloričnih namirnica za udebljati se

Hrana koja deblja