Trebam li se udebljati?

Trebam li se udebljati?

Trebam li se udebljati?

Osobama koje su mršave ili mršavije vjerojatno neprestano stižu komentari kako se trebaju udebljati. Ponekad je to točno, ponekad nije. Ponekad je pitanje debljine i mršavosti stvar osobnog dojma, pa čak i uže okoline odnosno da li su oko osobe koja vam komentira uglavnom mršave ili deblje osobe.

Kada se osoba nalazi u okruženju s mršavijim osobama imat će dojam da je deblja, i obrnuto, ako su u okolini više punije osobe, češće će je smatrati mršavom.

Ako se zdravo hranite i smatrate da unosite dovoljno različitih hranjivih tvari, možda vam se pitanje debljanja čini nepotrebno. No, možda bi s nekoliko kilograma više ipak vam bilo bolje.

No, pitanje debljine i mršavosti nije samo stvar osobnog dojma, dojma okoline i preferencija. Postoje određene norme, odnosno indeks tjelesna mase, kao i neki drugi omjeri koji mogu objektivnije procijeniti stanje.

Kako znati da li se zaista trebate udebljati?

Postoji više načina mogućih mjerenja, a jedan od uobičajenih je indeks tjelesne mase. Ispod donosimo kako provjeriti da li se trebate udebljati

  • prema indeksu tjelesne mase
  • prema odnosu struka i visine

Dok prvi način uzima težinu i visinu, drugi mjeri odnos struka i visine.

  • Indeks tjelesne mase

Na pitanje da li se trebate udebljati, odgovor je prilično jednostavan, provjerite svoj indeks tjelesne mase.

S indeksom tjelesne mase bi trebali biti u razini normalna težina. Ukoliko ste sitne građe ili oduvijek mršavi, vjerojatno ćete imati niži indeks tjelesne mase. No, dobro bi bilo da ste u okvirima normalne težine, čak i ako idete prema donjoj granici.

Pothranjenost može nositi određene probleme i rizike, kao i prekomjerna težina. Stoga ako ste ispod indeksa tjelesne mase 19, možda bi bilo dobro da razmislite o debljanju. U ovom slučaju se ne radi o subjektivnom dojmu drugih da ste premršavi.

Dakle, ako vam je indeks tjelesne mase ispod 19 tada se objektivno trebate udebljati.

  • Odnos struka i visine

Osim indeksa tjelesne mase u obzir možete uzeti i npr. odnos struka i bokova, kao i struka i visine. Više: Idealna tjelesna težina i idealan omjer struka i bokova

Ukoliko je kada opseg struka podijelite sa visinom rezultat manji od 0,42 tada se smatra da je osoba pothranjena.

Ukoliko vam indeksi pokazuju da ste ispod granice optimalne težine, tada bi se trebali udebljati. Koliko kilograma, možete provjeriti prema istim indeksima iznad. A kada odlučite koliko kilograma se trebate udebljati napravite realan plan i krenite u njegovo ostvarivanje.

Mršavost

Debljanje nije lak proces, kao ni mršavljenje i zahtjeva određeni angažman. No, uz plan možete se udebljati tih par kilograma koliko vam treba. Više: Plan prehrane za debljanje

No, trebate biti svjesni da ni mršavost ne znači zdravu tjelesnu težinu. Ne vrijedi pravilo da je osoba što je mršavija zdravija. Optimalno je da tjelesna težina bude unutar okvira normalne težine prema indeksu tjelesne mase. Mršavost također nosi rizike, a kao i kod debljine neki se problemi ne pojavljuju odmah nego naknadno i razvijaju s godinama.

Indeks tjelesne mase nije jedan broj, nego raspon kilograma. Dakle unutar tog raspona netko će naginjati gornjoj netko donjoj granici, i tu se može govoriti o tome da netko preferira biti mršaviji.

Mršavost nosi određene zdravstvene probleme. Ako se dobro osjećate sa svojom težinom, super, no, možda bi ste se s par kilograma više osjećali još bolje, a tada bi ste bili i s manje zdravstvenih rizika, odnosno ne biste imali one koje nosi mršavost. Pojačajte zdrave namirnice u prehranu, uključite vježbanje, te uz malo truda nadoknadite tih nekoliko kilograma.

Kao što je ponekad punijim osobama teško krenuti na dijetu za mršavljenje, tako je i mršavim osobama teško se odlučiti na debljanje. No, to što se o problemu pretilih osoba više priča i što ih je više, ne znači da je mršavost manji problem te da ga trebate ignorirati.

Vezano: