19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako spriječiti usporavanje metabolizma s godinama

Usporavanje bazalnog metabolizma je linearno s godinama, dok ostale komponente koje utječu na metabolizam poput...

Kako spriječiti usporavanje metabolizma s godinama

Kako spriječiti usporavanje metabolizma s godinama

Metabolizam se usporava s godinama. Kod mnogih osoba u određenom trenutku života se dešava da s istim unosom hrane i kalorija počnu se debljati. Usporavanje metabolizma je upravo jedan od razloga. Može li se na njega utjecati?

Metabolizam se ne usporava samo s godinama nego na njega utječu i brojni drugi faktori, te su uzroci razni. Jedan od najvažnijih faktora koji neovisno o godinama utječe na brzinu metabolizma je tjelesna aktivnost. Najčešće se s godinama smanjuje i tjelesna aktivnost, te se ta dva faktora često poklope i doprinose usporavanju metabolizma.

Usporavanje bazalnog metabolizma je linearno s godinama, dok ostale komponente koje utječu na metabolizam poput svakodnevnih aktivnosti i vježbanja, te količine mišića u tijelu također se smanjuju s godinama što doprinosi dodatno usporavanju metabolizma.

Bez obzira da li želite zbog zdravlja održavati razinu metabolizma, ili ga potaknuti kako biste smršavili ukoliko želite zadržati razinu metabolizma s godinama bitno je da imate više svakodnevnih aktivnosti.

  • Tjelovježba je jedan od ključnih elemenata kojim možete utjecati na brzinu metabolizma odnosno spriječiti usporavanje metabolizma. Tjelovježba zadržava razinu mišića u tijelu a mišićna masa je također bitna za brzinu metabolizma. Tjelovježba može djelovati i na ubrzavanje odnosno spriječiti usporavanje bazalnog metabolizma s godinama.
  • Pojačajte svakodnevne aktivnosti. Sve aktivnosti tijekom dana utječu na metabolizam, te se kod osoba koje više sjede metabolizam brže usporava. Više se krećite, manje sjedite i sve što možete obavljajte hodajući.
  • Dobro se naspavajte. Za metabolizam je bitno imati dovoljno sna, manjak sna također usporava metabolizam stoga je bitno da imate dovoljno sna kako biste spriječili usporavanje metabolizma.
  • Jedite više hrane bogate proteinima.
  • Pijte zeleni čaj. Poznato je da zeleni čaj pomaže mršavljenju jer ubrzava metabolizam, a isto tako može pomoći i spriječiti usporavanje metabolizma koje se događa s godinama.

Kada se primijeti da se metabolizam usporava, trebalo bi obratiti pažnju na prehranu, kalorijski unos, te ostati aktivan. Tjelesna aktivnost je bitna, te bi trebala biti redovita. Tjelesna aktivnost uključuje aktivno vježbanje, bavljenje sportovima, ali i razne druge “usputne” aktivnosti, od hodanja, čišćenja, igranja s djecom. Previše sjedenja je jedan od bitnih elemenata usporavanja metabolizma, stoga kako bi se djelovalo na metabolizma, potrebno je što aktivirati se i sjedilački način života zamijeniti aktivnijim. Osim što će se na taj način djelovati na metabolizam, dnevna potrošnja kalorija će biti veća, a poznate su i brojne druge prednosti tjelovježbe na zdravlje pa čak i na raspoloženje.

Kako bi se izbjeglo debljanje, potrebno je prilagoditi kalorijski unos, ali se i više pridržavati pravilne prehrane.

Kada se počinje usporavati metabolizam?

Postoje oprečna mišljenja i istraživanja kada se počinje i kojim tempom se usporava metabolizam: I dok jedne teze i istraživanja potvrđuju da je usporavanje linearno s godinama, druga istraživanja sugeriraju da je usporavanje metabolizma vezano uz to da kako osoba stari ima više sjedilački način života, manje se kreće i manje je aktivna, no, da se usporavanje metabolizma koje se povezuje s dobi pojavljuje tek oko šezdesete godine života.

Neka pak istraživanja sugeriraju da se usporavanje metabolizma primijeti već oko 35. godine života iako počinje i ranije.

U prosjeku se nakon 25. godine života usporava oko 5% svakih 5 godina.

To npr. znači da je osobi u 45. godini života metabolizam oko 20% sporiji nego u 25.godini života.

Na metabolizam utječe:

  • godine, odnosno dob
  • način života
  • razina tjelesne aktivnosti
  • sjedilački način života
  • mali broj dnevnih obroka
  • prehrana s malo proteina
  • nedovoljan unos ugljikohidrata
  • stres…

Na neke od ovih faktora se može utjecati, te se s njima može djelovati i na usporavanje metabolizma. Na starenje i godine se ne može utjecati, no na mnoge druge faktore može.

Vezano:

Kako ubrzati metabolizam i smršaviti 

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje 

40 najboljih savjeta za mršavljenje