Za koliko dana je Uskrs 2024.

Za koliko dana je Uskrs 2021.

Za koliko dana je Uskrs 2024.

Uskrs je važan dan koji proslavljamo sa svojom obitelji, stoga je bitno na vrijeme isplanirati slobodne dane i pripremiti se za obilježavanje ovog blagdana. Ako vas zanima kada je Uskrs i za koliko dana ćemo ga proslaviti ispod ćete saznati.

Do Uskrsa je:

27

dana.

Uskrs 2024. je 31.ožujka.

Sada kada znate  za koliko dana je Uskrs možete se na vrijeme pripremiti i angažirati kako biste ovaj blagdan obilježili u najboljem mogućem svjetlu.

Sve o Uskrsu i uskrsnim običajima saznajte ispod:

Uskrs je kršćanski blagdan kojim se slavi Isusovo uskrsnuće. Uskrsnuće se desilo prema Bibliji tri dana nakon muke i raspeća. Uskrs je najveći kršćanski blagdan, najveseliji, premda mu prethodi 40 dnevno razdoblje korizme, te razdoblje muke Isusove.

Kad je Uskrs 2024.

Uskrs 2024. je nedjelja 31. ožujka.

Datum Uskrsa je promjenjiv i ne pada svake godine u isto vrijeme za razliku od mnogih drugih kršćanskih blagdana poput na primjer Božića. Ipak, Uskrs je uvijek u razdoblju između 22. ožujka i 24 travnja, a određuje se tako da pada na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji bude nakon proljetnog ekvinocija.

Što slavimo na Uskrs

Nakon što je Isus, bio razapet na križu, uskrsnuo je treći dan. Taj dan Isusovog uskrsnuća od mrtvih obilježavamo kao Uskrs.

Uskrsni običaji

Uskrsni običaji proizašli su iz vjere u uskrsnuće i svega onog što uskrsnuće simbolizira, vječnog života, rađanja novog života, pobjede svjetlosti nad tamom…

Uskrsni običaji i tradicija razlikuju se širom svijeta, ali i diljem Hrvatske. Gotovo da svako mjesto ima svoju posebnu tradiciju obilježavanja Uskrsa. No budući da se tradicionalni običaji sve rjeđe probode ili bar sve rjeđe u njima sudjelujemo ispod navodimo neke globalne trendove koji su trenutno popularni pri proslavi Uskrsa. Najvažnije od svega je provesti kvalitetno vrijeme s obitelji, ali imajući u vidu sam blagdan i što njime obilježavamo. Jedan od najljepših načina na koje možete obilježiti Uskrs, je sudjelovati u nekom obredu kroz tri Velika dana ili svečanoj uskrsnoj misi.

Uskrs se u pravilu obilježava okupljanjem obitelji i posjećivanjem članova obitelji koje rjeđe viđamo. Još uvijek se sačuvala tradicija uskrsnog doručka (posvećenja, svetenja…) kada se jela hrana koja se dan ranije ili na Uskrs ujutro nosila na blagoslov u crkvu. Obično se uskrsni doručak sastojao od posvećenog kruha ili pogače (posvećenice ili sirnice), šunke, sušenog mesa, jaja, sira i mladog luka ili hrena.

Jaja su najpoznatiji uskrsni simbol, a njihova simbolika krije se u „ponovnom rođenju”. Sama simbolika jaja nije u samo u rođenju, nego ponovnom rođenju, što zapravo Uskrs predstavlja.

Tuckanje jajima najpoznatiji je uskrsni običaj koji lagano iščezava, a zamjenjuje ga ukrašavanje jaja i biranje najljepše ukrašenog jajeta, pisanice. U Središnjoj Hrvatskoj upotrebljava se pojam pisanice, u Lici šarana jaja, u Slavoniji šarena jaja ili svilopis, a u Dubrovačkom kraju pengana jaja.

Darivanje jaja običaj koji se ponovno aktualizira. Nevažno da li se darivaju pisanice ili neki drugi oblika jaja, kako na primjer čokoladna jaja. Poanta darivanja jaja je da se nekome daruje nešto lijepo i neko iznenađenje. Jaje simbolizira novi život, najdragocjenije dobro, pa im se povodom Uskrsa ni ne može pokloniti nešto ljepše od jajeta. Pisanice ili druga jaja poklanjaju se članovima obitelji, osobama do kojih nam je stalo.

Razdoblje pred Uskrs naziva se korizma, nakon koje slijede tri velika dana, Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Na Veliku subotu slavi se Vazmeno bdijenje u iščekivanju Isusovog uskrsnuća.

Uskrsni kruh

Sirnica, pinca ili pogača tradicionalni je kruh, pecivo ili kolač koji se blaguje za uskrsni doručak. Obvezno se nosi u košari na blagoslov. Najvažniji sastojci su jaja, rum, ekstrakt ruža, naribana naranča i limunova korica. Pravi se s različitim masnoćama da bi bila prhka.