28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se nosite s kritikama – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Tijekom razgovora za posao možete očekivati različita pitanja koja su usmjerena na različite aspekte vaše osobnosti, ali i obrazovanja i iskustva.

Kako se nosite s kritikama – pitanja na razgovoru za posao – što odgovoriti

Tijekom razgovora za posao možete očekivati različita pitanja koja su usmjerena na različite aspekte vaše osobnosti, ali i obrazovanja i iskustva.
Jedno od pitanja na razgovoru za posao može biti i kako se nosite s kritikama. Osjetljivo je i pitanje kada ste bili kritizirani. Kada se govori o kritikama, može se pojaviti i pitanje što drugi kritiziraju na vama.

Pitanja o kritikama mogu biti prilično izazovna. S jedne strane odgovor će pokazati kako se snalazite u situacijama kada vas netko kritizira, dok s druge strane pokazuje i da li ste samosvjesni i da li radite na sebi.
Kada dođe do ovog pitanja nemojte pokazati da vam je neugodno ili nelagodno. Ostanite smireni i opušteni. To će pokazati da na taj način pristupate i kritikama.
Normalno je da su vi ponekad kritizirani, možete dati iskren odgovor neke situacije u kojoj ste bili.
No izbjegavajte u odgovorima situacije koje su bile drastične i koje su mogle bitno utjecati na vas i kompaniju u kojoj ste radili. Pripremite određene situacije za odgovor u kojima ste dobili kritiku, kako ste se snašli i riješili situaciju. No, izbjegavajte situacije koje vas mogu prikazati u lošem svjetlu.
Konstruktivna kritika je dio profesionalnog razvoja i rasta, stoga je ovo prilika pa potencijalnom poslodavcu pokažete da ste otvoreni za poboljšanja. Možete pokazati da kritiku smatrate čimbenikom promjena i da su povratne informacije, čak i u obliku kritike, prilika za učenje, poboljšanje i napredovanje.

Također, nije isto da li ste kritiku dobili od kupca, klijenta, poslovnog partnera, kolege ili nadređenoga.
Imajte na umu da je kod konstruktivnih kritika, općenito, bitno:

– saslušati objektivno
– pitati za detalje
– dobiti drugo mišljenje ili analizirati samostalno
– preuzeti odgovornost ako je potrebno
– ne zanemarivati kritike
– ne izvlačiti se
– ne zadržavati se na pogrešci
– ne uzimati to osobno
– iz kritika učiti.

Vezano:

Razgovor za posao – 45 najčešćih pitanja [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

30 odličnih savjeta za razgovor za posao [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Od svekrve do šefa… Kako se nositi s kritikama – COVER magazin.com