28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Multitasking – što odgovoriti [ KARIJERA ]

Na razgovoru za posao poslodavca može zanimati kako se snalazite u situacijama koje zahtijevaju multitasking...

Multitasking – pitanja na razgovoru za posao – što odgovoriti

Razgovor za posao u pravilu traje 45 minuta do sat vremena, te će se u tom periodu proći razna pitanja i područja. Neka pitanja su o iskustvu, neka znanjima, a neka o vašim osobnostima i sposobnostima.
Priprema za odgovore na uobičajena pitanja na razgovoru za posao pruža mogućnost da o pitanjima i odgovorima razmislite unaprijed.

Pitanja na razgovoru za posao često idu izvan onoga što ste napisali u životopisu. Oni žele saznati kakvo je vaše ponašanje u određenim situacijama, te je i ovo jedno od potencijalnih pitanja.

Multitasking

Na razgovoru za posao poslodavca može zanimati kako se snalazite u situacijama koje zahtijevaju multitasking.

Multitasking može povećati mogućnost pogreški, ali istovremeno štedi vrijeme.

Što je multitasking? Multitasking znači obavljanje nekoliko stvari odjednom odnosno istovremeno.

Što biste napravili u situaciji kada ste usred nekog posla i netko vas traži da obavite neki drugi.

Kako na ovo pitanje odgovoriti ovisi i o poslu za koji ste se prijavili kao i o onome što očekujete od posla.

U većini situacija poslodavac želi znati da li možete koordinirati i raditi nekoliko stvari odjednom. No, u nekim područjima multitasking može značiti da vam druge stvari odvlače pažnju od posla koji radite, te vam to može produžiti potrebno vrijeme za određeni posao ili da ćete taj posao odraditi s greškama. Često je osoba produktivnija i preciznija kada je fokusirana samo na jedan posao.

Stoga, kada razmišljate o odgovoru na ovo pitanje uzmite u obzir posao za koji ste se prijavili. Da li je prednost da se fokusirate samo na jednu stvar ili je bolje ako možete odraditi istovremeno i druge stvari i prebacivati fokus s jedne na drugu.

Nema točnog i netočnog odgovora, niti vi možete znati što poslodavac očekuje za navedeno radno mjesto. Vi možete o pitanju razmisliti, te sebe predstaviti onako kako mislite da je najbolje.

Mnoga pitanja na razgovoru za posao, pa tako i ovo, nemaju točan i netočan odgovor. Nego se radi o onome što poslodavac očekuje. Iako se često ovakva pitanja pitaju onako da se upotpuni vrijeme i razgovor, a možda kod nekih nemaju neku težinu, dok kod drugih imaju.

Ukoliko se radi o administrativnim zanimanjima, poslovima trajnice i slično, tada ovo može biti jako važno pitanje. Teško je očekivati da će se moći odraditi jedan posao, a potom drugi, nego će vjerojatno u međuvremenu ući netko s novim pitanjem, zvonit će telefon i nekoliko puta ćete biti prekinuti dok se obavlja jedan zadatak. U tim slučajevima mogućnost neprekidnog prekidanja i brzog vraćanja na prethodnog vraćanja na neki zadatak može biti jako bitna.

Pitanje o multitaskingu može biti fokusirano i na određivanje prioriteta, te poslodavac želi znati kako postavljate prioritete.

Na razgovoru za posao vas mogu pitati da date primjer kada ste obavljali multitasking, kao i primjer kada ste morali od nekoliko stvari koje su jednako bitne postaviti prioritete što ćete prvo obaviti.

Postavljanje prioriteta može biti bitno za mnoga radna mjesta, a pokazuje poslodavcu kako se kandidat ponaša u kompleksnijim situacijama, te kako raspolaže vremenom.

Neka od pitanja koja se mogu naći na razgovoru za posao a vezana su uz multitasking:

– Daju vam primjer nekoliko obveza te trebate posložiti prioritete. – Na ovo pitanje se u biti ne možete pripremiti.

– Što je multitasking? – Da objasnite svojim riječima što je za vas multitasking.

– Koje su prednosti, a koji su nedostaci multitaskinga?

– Kakvi ste u situacijama kada se od vas zahtjeva multitasking?

– Navedite primjer multitaskinga i kako određujete prioritete?

Dok se ta prvo pitanje ne možete pripremiti, za ostala možete. Razmislite što bi ste odgovorili, te kakve primjere možete dati.

Kod odgovora na ovo pitanje uzmite u obzir svoje iskustvo, sposobnosti, kao i radno mjesto za koje ste se prijavili.

Pročitajte i: