28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Recite nešto o sebi – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Jedno od osnovnih i najčešćih pitanja je upravo ovo: Recite nam nešto o sebi. To je vrlo često prvo pitanje, te može odrediti cijeli smjer razgovora za posao.

Recite nešto o sebi – pitanja na razgovoru za posao – što odgovoriti

Kako se predstaviti na razgovoru za posao?

Jedno od osnovnih i najčešćih pitanja je upravo ovo: Recite nam nešto o sebi.
To je vrlo često prvo pitanje, te može odrediti cijeli smjer razgovora za posao.

Zvuči jednostavno. No, već sada ako razmislite o tom pitanju shvatit ćete koliko je to u stvari komplicirano. O čemu želite pričati? Uvijek uzmite u obzir posao za koji ste se prijavili, ali okosnicu možete koristiti za većinu razgovora.

Sažeto i koncizno iznesite osnovne informacije. Ako ste se već predstavili, nema potrebe da ponovno počinjete sa: Moje ime je… Imam xx godina.

Takvo predstavljanje je uobičajeno na tečajevima gdje su to osnovne informacije koje nove kolege ne znaju. No, na razgovoru za posao, već ste poslali životopis, zvali su vas na razgovor, vjerojatno ste se predstavili na početku, te nemojte trošiti vrijeme na ponavljanje već rečenog.

Ovo pitanje nemojte shvatiti kao pitanje općenito, nego kao pitanje u kojem ćete odgovorom u startu pokazati zašto ste dobar kandidat za određeno radno mjesto. Budući da će i to pitanje doći na red vjerojatno kasnije, sada nemojte ulaziti u to, ali neka vam predstavljanje bude takvo da vodi i odgovoru na pitanje zašto ste vi odgovarajući za to radno mjesto. Ukratko ponovite neke stvari iz životopisa, iskustvo, obrazovanje, usavršavanje, dodatna znanja… Fokusirajte se iz svakog segmenta na dio koji bi mogao biti zanimljiv poslodavcu na tom radnom mjestu. No, nemojte to naglašavati. Na taj način predstavljate sebe, ali im i pokazujete da imate osobine koje se traže za to radno mjesto.

Jedan od mogućih odgovora na ovo pitanje je vrlo jednostavan i uključuje pristup: Sadašnjost, prošlost, budućnost. To je neka nit kojom se možete voditi.

– Počnite sa sadašnjom situacijom što uključuje vaš sadašnji posao te kako ste došli do te pozicije. Možete uključiti i neke dodatne podatke ili hobi koji je donekle povezan s budućim poslom.
– Spomenite reference iz prošlosti, obrazovanje, usavršavanje, volontiranje, poslove na kojima ste ranije radili.
– Na kraju se možete dotaknuti budućnosti, zašto mijenjate posao ili nekih ciljeva koje želite postići.

Dodatni bonus je ako možete uklopiti i na koji se način posao na koji se prijavljujete uklapa u vaše planove.
Dobar odgovor je kratak, iskren, ali i samopouzdano iznesen. Hobi sam po sebi ne znači puno, ali ako naglašava neku vašu komparativnu prednost koja se traži u natječaju, može vam stvoriti prednost. Ako se traži komunikativnost, tada npr. možete spomenuti neki hobi koji uključuje komunikaciju s ljudima.

Pročitajte i:

30+ savjeta za dobar razgovor za posao [ KARIJERA ]

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ]

Naučite se pravilno predstaviti [ KARIJERA ]