18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

 

Kineska poslovica kaže „Što manje jedete to više uživate u okusu, što više jedete to manje uživate“.

Ipak, malo ljudi voli jesti sporo. Objed bi trebao trajati pola sata do sat vremena, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu prisjetite se dobrobiti od usporavanja.

-1 – Zaista ćete početi osjećati različite okuse i teksture

Ako jedete sporije obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte cijeniti boje, okuse, arome…

-2- Smanjujete rizike prejedanja

Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

-3- Smanjujete rizike probavnih tegoba

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probavne probleme, bolove u želudcu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na objede gledajte kao na aktivnosti gdje ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

Kako se usporiti dok jedete:

-1- Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni

Ako ste previše gladni bit će teško jesti polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovito vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

-2- Između zalogaja odložite vilicu

Klasičan savjet je da između zalogaja spustite vilicu i sažvačete hranu. Nakon što progutate, ponovo uzmite vilicu. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

-3- Usredotočite se na hranu

Često dok jedemo gledamo tv, mislimo o nekim problemima, ali osviješteno jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte pratiti tuđi tempo nego se usredotočite na sebe i okus hrane koju unosite.

Vezano:

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta – COVER magazin.com

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta