Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

      Nema komentara na Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

 

Kineska poslovica kaže „Što manje jedete to više uživate u okusu, što više jedete to manje uživate“.

Ipak, malo ljudi voli jesti sporo. Objed bi trebao trajati pola sata do sat vremena, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu prisjetite se dobrobiti od usporavanja.

-1 – Zaista ćete početi osjećati različite okuse i teksture

Ako jedete sporije obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte cijeniti boje, okuse, arome…

-2- Smanjujete rizike prejedanja

Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

-3- Smanjujete rizike probavnih tegoba

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probavne probleme, bolove u želudcu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na objede gledajte kao na aktivnosti gdje ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

Kako se usporiti dok jedete:

-1- Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni

Ako ste previše gladni bit će teško jesti polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovito vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

-2- Između zalogaja odložite vilicu

Klasičan savjet je da između zalogaja spustite vilicu i sažvačete hranu. Nakon što progutate, ponovo uzmite vilicu. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

-3- Usredotočite se na hranu

Često dok jedemo gledamo tv, mislimo o nekim problemima, ali osviješteno jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte pratiti tuđi tempo nego se usredotočite na sebe i okus hrane koju unosite.