28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 laganih savjeta koji će promijeniti vaš život [ ZDRAVLJE ]

5 laganih savjeta koji će promijeniti vaš život

Moderan život je ubrzan, to nije nikakva tajna, uvijek imamo više posla i obveza nego vremena. S popisom svih stvari koje moramo obaviti vjerojatno na zdravlje ne mislimo prečesto, posebno ako je prosječno dobro, te ako još uvijek nemamo nekih ozbiljnih tegoba s kojima se trebamo nositi. Ipak, svi znamo da prevencija djeluje mnogo jače nego bilo kakav lijek, stoga će sljedeći savjeti svima dobro doći. Jako je bitno početi na vrijeme razmišljati o zdravlju, te napraviti ono što možemo da ono što duže ostane dobro.

-1- Spustite ruke

Često upadamo u nezdravu zamku prejedanja i debljanja zbog toga što ne znamo spustiti pribor na stol kada smo siti. S druge strane, ako dirate lice prstima stanje vaše kože će se dramatično pogoršati. Da ne govorimo o grickanju noktiju, prebiranju po kosi… Stoga za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja jednostavno spustite ruke i odmaknite ih od glave i lica.

-2- Birajte dijetne (light) verzije namirnica

Izborom dijetnih proizvoda smanjit ćete unos kalorija u organizam za oko 10 posto. Međutim, morate znati da to što je neki proizvod light ne daje vam zeleno svjetlo za povećanje količine. Jedite ga jednako kao da se radi o najmasnijoj verziji. Osim natpisa light gledajte i kalorije, možda proizvod sadrži manje masnoća, ali je radi poboljšanja okusa dodan šećer ili neki škrob. Jako je bitno čitati i što je važnije razumjeti deklaracije na namirnicama.

-3- Voda, voda, voda…

Nema bržeg načina da povećate razinu energije, izgubite na težini, te optimalizirate probavu od unosa dovoljne količine vode u organizam. 2 l dnevno tekućine neka vam postane pravilo. Unos vode i tekućine ravnomjerno rasporedite tijekom dana, kako biste izbjegli dehidraciju. Ljeti uvrstite i neke osvježavajuće namirnice koje dobro hidratiziraju organizam poput dinje i lubenice.

-4- Završite dan zdravo

Mnogi ljudi dan započinju vrlo zdravo, dijetnim jogurtom i žitaricama, ali završavaju s ogromnom večerom ili emotivnim prejedanjem, uz televizor, grickalicama i slatkišima.

Večera bi trebala biti najmanji obrok, konzumiran prije 19h, a 3-4 sata prije lijeganja u krevet ne biste trebali skoro ništa jesti, osim nečega vrlo laganog. Plan prehrane ponekad pomaže da ostanete dosljedni. Kada imate točno definirano što i kada ćete jesti manje ćete razmišljati o hrani. Također, nemojte imati zalihe nezdrave hrane u stanu, jer kada nemate slatkiše u stanu, nećete biti raspoloženi uvečer ići prvo do supermarketa, da biste pojeli čips.

-5- Za svaki obrok pojedite nešto svježe

Kako možete očekivati da ćete se osjećati svježe ako ne jedete svježe. Prirodne i neprocesuirane namirnice trebale bi činiti okosnicu prehrane, a pravo je iznenađenje koliko se rijetko pronađu na našem stolu. Dnevno biste trebali imati minimalno 5 porcija voća ili povrća. Kako to postići?

Npr:

1. porcija – svježe cijeđeni sok od naranče za doručak.
2. porcija – za zajutrak pojedite jabuku, bananu ili neko drugo voće.
3. porcija – uz ručak pojedite salatu.
4. porcija – za užinu su pogodni neki orašasti plodovi ili popijte limunadu.
5. porcija – uz večeru jedite salatu ili kompletan obrok neka bude povrće

Loša prehrana jedan je od vodećih uzroka zdravstvenih problema u mlađoj populaciji. Visokoprerađena hrana sadrži veliku količinu loših masnoća, mnogo dodanog šećera i soli, siromašna je vlaknima i općenito nutrijentima, te se nerijetko sve svodi na prazne kalorije. Što više konzumirate visoko prerađenu hranu to povećavate rizike razvoja mnogih bolesti i općenito rizike rane smrtnosti. Kako bi se zadržali standardi sigurnosti gotovo sva hrana prolazi određeni proces prerade prije nego završi na policama supermarketa, ali postoji velika razlika između nužnih procesa na primjer pasterizacije i procesa kojima se mijenja u potpunosti struktura hrane.

Vezano:

ZDRAVA PREHRANA 3 pravila kako se zdravo hraniti

Koliko kalorija ima JOGURT, kefir, voćni jogurt