Kako se vratiti u formu uz pomoć tamne čokolade

      Nema komentara na Kako se vratiti u formu uz pomoć tamne čokolade

Oglas

Kako se vratiti u formu uz pomoć tamne čokolade

 

Možda vam čokolada i vitko fit tijelo zvuče nespojivo, ali to je samo zbog toga što pri pomisli na čokoladu mislite o mliječnoj slatkoj čokoladi, a ne o pravoj, tamnoj čokoladi.

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa je poprilično zdrava namirnica, od koje korist ima kompletno vaše tijelo. Tamna čokolada sadrži manje šećera i manje mlijeka od klasičnih čokolada, bogatog je i intenzivnog okusa. Tamna čokolada mora sadržavati više od 70 posto kakaa. Što veći udio i što pouzdaniji proizvođač, to ćete od čokolade imati veće koristi. Čokolada sadrži stimulanse, te mnoge vitamine i minerale, među kojima kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, selen, cink i mnoge druge.

Preporučuje se dnevno unijeti do 30 grama tamne čokolade. Što znači da će vam za tjedan dana biti dovoljna jedna do dvije čokolade. Možete za dnevnu mjeru uzeti redak 100-gramske čokolade.

Tamna čokolada štiti od slobodnih radikala

Tamna čokolada jedna je od najjačih namirnica po sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su čestice koje oslabljuju naše tijelo, čine ga sklonim bolestima i ubrzavaju proces starenja. Tamna čokolada sadrži komponente koje se bore protiv slobodnih radikala i neutraliziraju njihov učinak.

Tamna čokolada  sprečava pojavu raka

Prema nekim znanstvenim studijama nutrijenti u čokoladi bore se i protiv molekula raka. Kakao ima zaštitnu ulogu jer smanjuje aktivnost molekula koje sudjeluju u razvoju tumora.

Dokazano je kako tamna čokolada štiti srce, pomaže da se očuva mozak zdravim, te uz sve to i daje energiju, što u krajnjoj liniji vodi do bolje forme i vitkog tijela.

Tamna čokolada i srce

Američki znanstvenici tvrde da žene srednje i starije životne dobi koje jedu tamnu čokoladu jednom ili dva puta tjedno imaju za trećinu manji rizik od zatajenja srca.
Znanstvenici vjeruju kako se zaštitni učinak umjerene konzumacije tamne čokolade temelji na djelovanju flavonoida, antioksidansa već ranije povezivanih sa snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika obolijevanja od bolesti srca.

Čokolada i moždani udar

Konzumacija malih količina čokolade može smanjiti rizik za moždani udar, tvrde znanstvenici. Dodaju kako je studija pokazala da je čokolada je bila povezana i s manjim izgledima za smrt nakon pretrpljenog moždanog udara. Pozitivan učinak čokolade temelji na protuupalnom djelovanju flavonoida, sastojaka kakaa za koje su neke studije pokazale da mogu imati i antikancerogeno djelovanje, navodi se.

Kako uz pomoć čokolade do dobre forme

Kada jedete tamnu čokoladu, ona stimulira produkciju endofrina u tijelu. Endofrin je kemikalija u mozgu koja je zadužena za osjećaj sreće i zadovoljstva. Također tamna čokolada sadrži i serotonin, koji popravlja raspoloženje, tamna čokolada će vam dati poticaj koji vam treba da biste napravili prvi korak. Nedavno objavljeno istraživanje provedeno u Istočnom Yorkshireu pokazalo je kako se kronični umor značajno smanjio kod osoba koje su svakodnevno jele komad tamne čokolade kroz osam tjedana. Čokolada koju su koristili u istraživanju sastojala se od 85% kakaa, a bila je obogaćena flavonoidima. Stručnjaci vjeruju kako takva čokolada ima značajan utjecaj na neurotransmitere koji reguliraju umor i pospanost.

Ako se ulijenite, a znate da biste trebali vježbati, čistiti, pripremiti zdravi obrok, ili bilo što drugo što se tiče vašeg zdravlja i forme, pojedite redak čokolade, a to će vam dati dovoljno energije da se pokrenete s mjesta.

Drugi korak u djelovanju tamne čokolade je to što će vam pomoći da ostvarite bolje rezultate. Prema laboratorijskim analizama, komponente u tamnoj čokoladi pomažu da tijelo bude izdržljivije i ostvari bolje rezultate, nego što bi bilo bez konzumacije čokolade. Nova znanstvena otkrića sugeriraju kako konzumacija tamne čokolade može popraviti vaše atletske sposobnosti, a ako se kombinira s redovitom tjelovježbom, performansa se poboljšava za čak 50 posto.  Tamna čokolada, kažu znanstvenici u sebi sadrži komponente koje stimuliraju rast mišića, na sličan način kao tjelesna aktivnost, npr. trčanje. Istraživanje je provedeno u SAD-u, a koristila se najkvalitetnija tamna čokolada. Istina, u studiji su sudjelovali miševi, te se mjerila njihova razina energije i učinak  bez i s konzumacijom čokolade, ali znanstvenici tvrde kako čokolada ima jednak učinak i na ljude.

Najvažnije je postaviti jasne granice o količini čokolade koju ćete dnevno jesti, te znati da čokolada ima onoliku moć koliku joj vi date. Pretjerate li u čokoladi, učinci će biti negativni, ali ako budete umjereni i koristili čokoladu kao energetski motivator ona će vam pomoći da se hranite zdravije, te imate više energije za vježbu, te ostvarite bolje rezultate.

Kako se vratiti u formu uz pomoć tamne čokolade
5 (100%) 1 put glasano