Koliko sna nam je potrebno

      Nema komentara na Koliko sna nam je potrebno

Oglas

Koliko sna je potrebno

Postoje određeni izračuni prema kojima se određuje prosječna potreba za snom prema dobnim skupinama. Tablica ispod pokazuje koliko se preporučuje sna djeci, a koliko odraslim osobama.

NOVOROĐENČAD:
0 – 1 mjeseca    —- 10,5 – 18 sati
2 – 12 mjeseci   —- 14  – 15 sati

DJECA:
12 – 18 mjeseci —- 13 -15 sati
18 mjeseci do 3 godine  —- 12 – 14 sati
3 – 5 godina —- 11 – 13 sati
5 – 12 godina —- 9 do 11 sati

ADOLESCENTI:
—- 8,5 do 9,5 sati

ODRASLI:
—- 7 DO 9 sati

Ipak, potreba za snom uvjetovana je različitošću životnog stila i zdravljem pojedine osobe. Osobe koje se nose s nekom bolesti ili sa slabijim imunitetom trebat će više sna nego zdrave osobe koje se odlično hrane i imaju snažan imunitet. U svoju osobnu kalkulaciju trebate uključiti i razinu stresa s kojom se suočavate na svakodnevnoj bazi, te radni raspored, jer nije isto radite li u smjenama ili svaki dan odlazite u krevet i budite se u isto vrijeme.

Najvažnije je da sami promotrite svoje potrebe. Pitanja koja sebi trebate postaviti:

– Jeste li sretni, produktivni i zdravi sa 6 sati sna ili niste ni s 9?

– Ovisite li o kavama da vas guraju kroz dan?

– Jeste li skloni nekim oboljenjima?

– Prolazite li kroz neku stresniju fazu života?

– Imate li problema sa spavanjem?

– Osjećate li se pospano dok vozite?

Na ova pitanje trebate imati odgovor prije nego što zaključite koliko je sna vama potrebno.

Iako su u posljednje vrijeme objavljena istraživanja koja tvrde da nam je potrebno čak i manje sna od gore navedenih brojki, većina stručnjaka će se složiti da ne postoji čarobna brojka kada su sati sna u pitanju. Istraživanje iz 2005. potvrdilo je kako potreba za snom varira od zemljopisnog područja do područja, ali da ovisi i o navikama, te genskom nasljeđu pojedinca.

Vašem tijelu potrebno je dovoljno sna da bi obavljalo sve životne funkcije i imalo optimalnu učinkovitost. Brojka od 7 do 9 sati sna odnosi se samo na osobe koje redovito spavaju i nemaju dug prema spavanju. Na primjer, možda vam je potrebno 7 do 9 sati sna, ali ako ste loše spavali nekoliko noći za redom ili ostali duže budni preko vikenda, dug prema snu se akumulira i tijelo ga pamti, pa ćete se osjećati pospanije čak i ako ste tu noć spavali svojih 7 do 9 sati.

Postoje znanstveni dokazi da premalo sna ima negativne zdravstvene posljedice poput povećanih rizika u vožnji, sklonosti pretilosti, povećanom teku, povećanim rizicima obolijevanja od dijabetesa i srčanih oboljenja, smanjenom koncentracijom i još nekim drugim.

S druge strane trenutno ne postoje dokazi da bi višak sna imao negativne posljedice na zdravlje. Trenutno postoje znanstvena laboratorijska  istraživanja kako manjak sna ima negativne učinke na tijelo i zdravlje, ali nema takvih istraživanja koja bi potvrdila da višak sna može naškoditi tijelu, što ne znači da negativni učinci ne postoje.
Ipak, prema trenutno dostupnim informacijama za vaše tijelo je bolje spavati malo više, nego manje.

Stoga san neka vam bude prioritet. Važniji od kasne serije, kasnovečernjeg filma ili surfanja po internetu.

San uvedite u svoj raspored kao bilo koju svakodnevno obvezu. Nemojte otići u krevet nakon što je sve drugo obavljeno, nego definirajte vrijeme kada odlazite u krevet, a ono što niste do tada završili nastavite sutra.

Vezano:

Savjeti za dobar san
Nesanica
Sabotirate li sami svoj san
Koliko mi sna treba?

Ocjeni

Odgovori

*