Mitovi o raku dojke

 

 

 

 

Mitovi o raku dojkeStrah i zbunjenost ponekad su razlozi zbog kojih žene ne potraže stručnu pomoć na vrijeme.


Mit: Rak dojke postao je epidemija među mladim ženama.

Stvarnost:  Iako i mlade žene imaju rizike razvoja ove bolesti, 95 posto pacijentica oboljelih od raka dojke su žene starije od 40 godina, a dvije trećine imaju više od 50 godina.


Mit: Rak dojke ubija više žena od i jedne druge bolesti.

Istina: Ako je rak dijagnosticiran na vrijeme žene oboljele od raka dojke imaju veliku šansu za preživljavanje. Ključ preživljavanja je rana dijagnoza.

Mit: Žene koje u obitelji nisu imale oboljele od raka dojke nemaju razloga za brigu.

Stvarnost: Većina žena kojima se dijagnosticira rak dojke nije u bližoj obitelji (majka, sestre, kćeri) imala oboljele od te bolesti. Zbog tog razloga sve žene trebaju obavljati redovite preglede.

Mit: Mamografija je bolna.

Istina: Moderni mamogrami minimalizirali su razinu neugodnosti, ali budući da su pred menstruaciju dojke osjetljivije trebali biste izabrati neki drugi dio ciklusa za pregled.

Mit: Dezodoransi izazivaju rak dojke.

Stvarnost: Ova glasina se vrlo brzo proširila, ali ni jedno istraživanje nije potvrdilo kako bi dezodorans, antiperspirant ili grudnjak povećali rizike razvoja raka dojke.

Mit: Rak dojke znači gubitak dojke.

Stvarnost: Nekad davno to je bila standardna terapija, ali sada većina oboljelih žena ima i druge izbore liječenja.

Mit: Mamografija je skupa.

Istina: Preglede mamografijom  pokriva osnovno osiguranje (uz vašu participaciju), a neke javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj osiguravaju besplatne preglede ženama određenih dobnih skupina uz prethodnu telefonsku najavu i bez liječničke uputnice.  

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.