Koji su rizici previše sjedenja

 

 

 

 

Koji su rizici previše sjedenja
Znanstvenici su odavno otkrili vezu između dugotrajnog sjedenja i mnogih zdravstvenih oboljenja, uključujući pretilost, dijabetes, visok krvni tlak, visok šećer u krvi, prekomjerno nakupljanje masnoća i visoku razinu kolesterola.

Previše sjedenja povećava i rizike smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka.

U nedavnom istraživanju uspoređeni su podaci osoba koje provedu pred ekranima manje od 2 sta dnevno i onih koji pred ekranom provedu više od 4 sata svog slobodnog vremena. Došlo se do rezultata koji su zabrinjavajući. Osobe iz druge skupine imele su za 50 posto veće rizike umiranja neovisno o razlogu, a oko 125 posto veće rizike obolijevanja od kardiovaskularnih problema ili srčanog udara.

Ali nije problem u ekranima, ako ste pomislili, problem je u dugotrajnom sjedenju i smanjenom kretanju. Stoga kad god imate priliku radije se ustanite umjesto da sjedite. Znanstvenici kažu da preporuka od pola sata tjelovježbe dnevno jednostavno više nije aktualna, jer današnje vrijeme se mnogo više sjedi nego kada je ta preporuka kreirana.
Morate dati sve od sebe da se aktivirate. Čak i kratkotrajna pauza je dobrodošla. Pokušajte osmisliti što više načina za kretanje npr:

-    dok razgovarate ne telefon ustanite
-    ako morate sjediti za radnim stolom većinu radnog vremena, dio posla prebacite za visoki šank stol za kojim možete stajati.
-    koristite stube umjesto lifta
-    isprobajte fitnes loptu za sjedenje umjesto stolca
-    protegnite noge povremeno
-    napraviti par iskoraka ili čučnjeva, svaki se računa
-    nemojte sve držati pri ruci
-    prebacite se na Wii  umjesto kompjuterskih igrica

Utjecaj kretanja, pa čak i potpuno opuštenih pokreta je vrlo značajan. Za početak ćete odmah osjetiti promjenu, gubitak na težini i povećanje energije.


 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.