Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporije

 

 

 

 

Razlozi zbog kojih je dobro jesti sporijeKineska poslovica kaže „Što manje jedete to više uživate u okusu, što više jedete to manje uživate“.

Ipak, malo ljudi voli jesti sporo. Objed bi trebao trajati pola sata do sat vremena, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu prisjetite se dobrobiti od usporavanja.

-1 – Zaista ćete početi osjećati različite okuse i teksture

Ako jedete sporije obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte cijeniti boje, okuse, arome…

-2- Smanjujete rizike prejedanja


Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

-3- Smanjujete rizike probavnih tegoba

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probavne probleme, bolove u želudcu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na objede gledajte kao na aktivnosti gdje ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

Kako se usporiti dok jedete:


-1- Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni

Ako ste previše gladni bit će teško jesti polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovito vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

-2- Između zalogaja odložite vilicu

Klasičan savjet je da između zalogaja spustite vilicu i sažvačete hranu. Nakon što progutate, ponovo uzmite vilicu. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

-3- Usredotočite se na hranu

Često dok jedemo gledamo tv, mislimo o nekim problemima, ali osviješteno jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte pratiti tuđi tempo nego se usredotočite na sebe i okus hrane koju unosite.
 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.