8 mitova o hrani i zdravlju

 

 

 

 

8 mitova o hrani i zdravlju

 

-1- Smrznuto povrće je manje vrijedno od svježeg – netočno -

Samo ako živite na farmi. Svježe ubrano voće i povrće ima više vitamina i minerala, ali razina nutrijenata pada za vrijeme prijevoza i pohranjivanja. Što više dana stoji, manje je nutricionistički vrijedno. Smrznuto povrće obično se zamrzava netom nakon branja, pa može imati i više nutrijenata od onog svježeg, ali davno ubranog.

-2- Salate treba praviti bez imalo ulja – netočno –

Mnoge vrijedne tvari iz povrća organizam ne može apsorbirati bez malo masnoće. To ne znači da salate trebate prelijevati uljem, ali manja žlica maslinovog ulja  u salati je poželjna.

-3- Svinjetina deblja – djelomično netočno -

Istina je da je slanina puna kalorija, ali svinjski kare ili lungić ako se ne prže u ulju nemaju značajno veću kaloričnu vrijednost od drugih namirnica.

-4- Voćni zaslađivaći manje  debljaju – netočno -

Šećer je šećer i vaš organizam ne može prepoznati razliku. Svi šećeri imaju približno jednaku kaloričnu vrijednost, osim umjetnih zaslađivača.

-5- Morate piti 8 čaša vode dnevno – netočno -

Treba vam oko 2  l tekućine dnevno, a tekućinu dobivate i kroz hranu, čajeve, mlijeko, voće… ne samo vodu.

-6- Jaja su loša za srce – netočno –

Većina istraživanja je pokazala kako zdravi  ljudi mogu jesti jedno jaje dnevno bez ikakvih problema. Bolje ih je jesti ujutro nego uvečer, ali ona vam ne bi trebala uzrokovati nikakve probleme.

-7- Ugljikohidrati vas debljaju – netočno –

Nema ništa posebno debljajuće u ugljikohidratima. Ako jedete previše kalorija duže razdoblje to vas deblja, a potpuno je svejedno iz kojeg izvora dolaze te kalorije.

-8- Hrana uvečer deblja više – netočno –

Kalorije su kalorije i nije važno u koje doba dana ih unijeli. Ono što se računa je zbrojeni unos kalorija tijekom dana.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.