6 tajni kako ubrzati metabolizam

 

 

 

 

6 tajni kako ubrzati metabolizam


Niste sretni sa svojim prirodnim metabolizmom? Strategije nabrojene ispod mogu vam pomoći da u jednom danu sagorite više kalorija nego ih obično trošite.

 

Može li se metabolizam ubrzati?

Termin bazalni metabolizam odnosi se na količinu energije koju trošite samo na održavanje tjelesnih funkcija, bez dodatnih aktivnosti, npr. na disanje ili otkucaje srca.

Mjerenja su pokazala kako u pravilu osobe veće težine i troše više energije za održavanje funkcija tijela. To je zbog toga što imaju veće tijelo i veće unutarnje organe.
Također,  na bazalni metabolizam utječe i sastav tjelesne mase. Mišići trebaju više energije za funkcioniranje nego masnoće, zbog toga kako starimo, gubimo mišićnu masu  bazalni metabolizam se usporava.

Prema tome, dvije osobe jednake težine mogu imati različit bazalni metabolizam ukoliko je jedna mišićavija, a druga ima više masnoća u tijelu.

Naravno osim na osnovne funkcije, energija se troši i kroz svakodnevne aktivnosti. Koliko ćete energije tijekom dana potrošiti ovisi i o tome koliko ste aktivni.

Često se zna dogoditi da pretile osobe smatraju kako jedu vrlo malo, a i dalje ne mršave ili dobivaju na težini, te za to optužuju „spor“ metabolizam, međutim istraživanja pokazuju da osobe nesvjesno uvijek jedu više nego što misle. Najčešće zbog toga što zaboravljaju na unos nekih grickalica ili sl. A na dane kada bilježe prehranu većina osoba će se odlučiti na manji unos, a ne na ono što prosječno unose u organizam. Međutim, jedina potvrđena činjenica po pitanju težine je da se osobe debljaju kada u organizam unose više kalorija nego što im je tijelu potrebno i najsigurniji način za mršavljenje je unositi manje kalorija od potrošnje.

Ipak, ubrzavanje metabolizma može biti pomoć u mršavljenju.

 

Kako ubrzati metabolizam?

-1- Birajte proteine

Proteini su gradivno tkivo mišića, a što više mišića imate to brže trošite kalorije. 

-2- Smanjite stres

Nemoguće je živjeti pod staklenim zvonom bez briga i stresa, ali konstantna anksioznost tjera tijelo da proizvodi previše kortizola,  a konstantno visoka razina hormona stresa u tijelu mijenja način na koji tijelo pohranjuje masnoće, šaljući ih u područje trbuha, gdje negativno utječu na vitalne organe , ali i na bikini samopouzdanje.

Yoga može smanjiti stres,  šaljući signale mozgu da smanji proizvodnju kortizola. Također postoje i mnogi drugi načini za borbu protiv stresa.

- 3 -  Budite karido fan

45 minutna kardio tjelovježba ubrzat će vaš metabolizam za 37 posto sljedećih 14 sati.  Za vrijeme  tjelovježbe trošite ekstra energiju, a nakon tjelovježbe također trošite više kalorija nego biste trošili da niste vježbali. 

-4-  Vratite izgubljene mišiće

Kako starite neki mišići nestaju. Raznolike vježbe pomažu održati i izgraditi mišiće, a što više mišića imate to je vaš metabolizam brži.

-5- Spavajte dobro

Samo dvije neprospavane noći mogu natjerati tijelo da proizvodi više hormona ghrelina, koji stimulira glad. Istraživanja pokazuju kako manjak sna i na druge načine narušava metabolizam, utječući na način na koji tijelo pohranjuje masnoće što vodi do debljanja. Sedam do devet sati redovitog sna potrebno je da biste bili lijepi i zdravi.

-6- Jedite povrće i voće

Supstance u povrću i voću održavaju vaš metabolizam na visokoj razini, dok ga masnoće usporavaju.

Dodatni savjet je: Nikad nemojte ići ispod 1250 kalorija bez obzira kakvu dijetu provodili.

Ako smanjite unos namirnica ispod te kalorične vrijednosti svoje tijelo stavljate u "pričuvni mod" pa će ono usporiti metabolizam kako bi što manje kalorija dnevno trošio.

Organizam će u tom slučaju funkcionirati na vrlo neučinkovit način, te otežati mršavljenje.

U pravilu, kroz brze dijete ponekad se savjetuje i unos kalorija manji od 1000, međutim, osim što su takve dijete opasne jer tijelo ne dobiva sve potrebne nutrijente možete i trajno usporiti metabolizam i postati skloniji debljanju nego ste bili do sada.

Ako planirate smršaviti više, tada i 1250 kalorija može biti premalo.

 

Prirodna pomoć za ubrzavanje metabolizma

Od prirodnih čajeva za ubrzavanje metabolizma koriste se zeleni čaj, maslačak i metvica. Čajevi se koriste kao mješavina ili pojedinačno, ovisno o ukusu.

Što usporava metabolizam?!

Preskakanje obroka - Ako cijeli dan postite ili se izgladnjavate tijekom dana, to ne samo da vodi prejedanju navečer, nego i usporavanju metabolizma. Metabolizam se usporava ako preskačete obroke jer ono što jedete tijelo pohranjuje u masnoće umjesto da iskorištava budući da ne zna kada će biti sljedeći obrok.  Što neredovitije obroke imate obroke, to vaše tijelo više masnoća pohranjuje, kako bi sačuvalo rezervu.

Nedostatak aktivnosti – Osobe koje se manje kreću i ne bave sportom imaju u prosjeku manji sporiji metabolizam od osoba iste težine i godina s aktivnijim stilom života.

Nedostatak sna – Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako žene koje spavaju premalo, manje od 6 sati tijekom noći, imaju sporiji metabolizam i sklonije su debljanju. Osobe koje su manje spavale utjecale su na metabolizam i on jednostavno usporeno troši energiju, praveći rezerve. 

Godine - Vaš metabolizam s godinama usporava. Nakon što pređete tridesetu godinu života svake godine opada za oko 1 posto, što bi značilo da ili morate godišnje smanjivati unos hrane za oko 1 posto ili pronaći načine za veću potrošnju.

Tužna istina je da se vaš metabolizam s godinama usporava. Nakon što pređete tridesetu godinu života svake godine opada za oko 1 posto, što bi značilo da ili morate godišnje smanjivati unos hrane za oko 1 posto ili pronaći načine za veću potrošnju. Ali znanstvenici također kažu kako vam neke taktike mogu pomoći nadmudriti godine.

-1- Izgradite mišiće. Što više imate mišićne mase to će vaš metabolizam biti brži.

-2- Jedite redovito. Ako preskačete obroke tijelo je stalno u štedljivom modu, a metabolizam vrlo spor.

-3- Krećite se. Ne možete ubrzati metabolizam samo povremenom tjelovježbom, nego vam kretanje treba postati stil života.

-4- Ne zaboravite vodu.  Istraživanja pokazuju kako osobe koje uzimaju dnevno 8 čaša vode imaju brži metabolizam od prosjeka.


 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.