Zanimljive činjenice o magneziju

 

 

 

 

Zanimljive činjenice o magnezijuMagnezij je jedan od 16 minerala koji su potrebni u malim količinama ljudskom tijelu.

Nedostatak magnezija u tijelu često vodi do umora, također je važan za koncentraciju, pomaže kod nošenja sa stresom i mnogo troga drugog. Magnezij možemo unijeti kroz prehranu ili dodatno ga uzimati kroz vitaminsko-mineralne tablete.

Ipak, potreban je oprez kod doziranja, pa ako niste sigurni koliko ga uzimati pitajte liječnika.

U kojoj hrani nalazimo magnezij?

Žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, tamnozeleno povrće i banane.

Koji su učinci magnezija?

Magnezij je važan za kosti i mišiće. Prevenira grčeve, aktivira enzime, pomaže kod nošenja sa stresom i anksioznosti, te smanjuje kolesterol.

Koje su posljedice predoziranja?

Može izazvati nadutost i proljev, ali se očitovati i u povećanoj napetosti u mišićima.

Koji su simptomi nedostatka magnezija?

Nedostatak magnezija često vodi do grčeva u nogama ili rukama, nervoze, manjka koncentracije, pretjerane osjetljivosti, smanjenja koncentracije, a ponekad i do probavnih problema.

Tko ima povećane potrebe za magnezijem?

Povećane potrebe za magnezijem imaju posebno trudnice, osobe koje su psihički opterećene, imaju lošu probavu ili uzimaju mnogo kalcija.


Neka su istraživanja pokazala kako magnezij u kombinaciji s kalcijem popravlja čvrstoću kostiju, a neki kažu da može i preokrenuti učinke osteoporoze. Dalje, istraživanja pokazuju kako magnezij smanjuje rizike razvoja kardiovaskularnih bolesti. Magnezij djeluje i kao regulator krvnog tlaka, a osobe s nedostatkom magnezija u organizmu imaju veće rizike razvoja dijabetesa.

Brojna znanstvena istraživanja govore o tome kako magnezij pomaže u tretiranju migrena, insomnije i simptoma depresije.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.