Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

 

 

 

 

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

 

Hipertenzija ili povišen krvni tlak je stanje u kojem je krvni tlak u arterijama kronično visok. Ako je krvni tlak stalno visok, srce mora raditi napornije da bi pumpalo krv, a to može voditi do oštećenja organa i nekoliko bolesti poput srčanog napada, zastoja srca, aneurizma ili nekih drugih.

Normalan krvni tlak je ispod 120/80, krvni tlak između 120/80 i 139/89 naziva se prehipertenzija (kako bi se označili rizici hipertenzije), a krvni tlak iznad 140/90 smatra se hipertenzijom.

Kod 95 posto osoba nije poznat uzrok povišenog krvnog tlaka, a samo kod 5 posto hipertenzija je izravno povezana s nekim uzrokom, poput kroničnih oboljenja, tumora, uzimanja pilula protiv začeća i sl.

Iako, dakle, kod većine osoba nije poznat uzrok povišenog tlaka postoje neki faktori koji se povezuju s ovim stanjem. Njih je važno prepoznati i pronaći način za smanjenje njihovog utjecaja, jer se ponekad eliminiranjem rizičnih faktora krvni tlak može potpuno vratiti u normalnu.

- Pušenje – Prestanite pušiti (Vezani članci: Kako prestati pušiti )

- Prekomjerna težina i pretilost – Pokušajte izgubiti na težini i zdravo se hraniti (Vezani članci: Dijete za mršavljenje / Zdrava prehrana )

- Dijabetes (Vezani članci: Čajevi za regulaciju dijabetesa )

- Sjedilački način života – Nemojte samo gledati u ekrane nego pronađite zabavne aktivnosti koje uključuju kretanje tijela (Vezani članci: Vježbe za ispred televizora )

- Nedostatak fizičke aktivnosti - Što više se krećite i poštujte preporuku od minimalno pola sata tjelovježbe 5 puta tjedno (Vezani članci: Izbor tjelesne aktivnosti )

- Visoki unos soli – Pazite koliko soli unosite i izbjegavajte jako slanu hranu (Vezani članci: Za večeru smanjite unos soli )

- Nedovoljan unos kalcija i magnezija (Kalcij / Magnezij )

- Nedostatak vitamina D u organizmu (Vitamin D )

- Velika konzumacija alkohola (Alkoholizam – prevencija )

- Stres (Stres )

- Godine (Oslonci mladenačke vitalnosti )

 - Obiteljska povijest povišenog krvnog tlaka (Kako na prirodan način sniziti krvni tlak )


Razvoj visokog krvnog tlaka možete spriječiti ako prilagodite svoj životni stil tako da vam tjelovježba i pravilna prehrana postanu ključne komponente. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, smanjiti unos soli, alkohola, te izbjegavati stresne situacije.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.