Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

 

 

 

 

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju


Hipertenzija ili povišen krvni tlak je stanje u kojem je krvni tlak u arterijama kronično visok.  Krvni talk je mjera sile koju krv stvara na zidove krvnih žila. Ako je krvni tlak stalno visok, srce mora raditi napornije da bi pumpalo krv, a to može voditi do oštećenja organa i nekoliko bolesti poput srčanog napada, zastoja srca, aneurizma ili nekih drugih.

Normalan krvni tlak je ispod 120/80, krvni tlak između 120/80 i 139/89 naziva se prehipertenzija (kako bi se označili rizici hipertenzije), a krvni tlak iznad 140/90 smatra se hipertenzijom.

Normalan krvni tlak je 120/80.
1. stupanj visokog krvnog tlaka je 130-139/80-89
2. stupanj visokog krvnog tlaka je 140 i više/ 90 i više.
 

Kod 95 posto osoba nije poznat uzrok povišenog krvnog tlaka, a samo kod 5 posto hipertenzija je izravno povezana s nekim uzrokom, poput kroničnih oboljenja, tumora, uzimanja pilula protiv začeća i sl.

Iako, dakle, kod većine osoba nije poznat uzrok povišenog tlaka postoje neki faktori koji se povezuju s ovim stanjem. Njih je važno prepoznati i pronaći način za smanjenje njihovog utjecaja, jer se ponekad eliminiranjem rizičnih faktora krvni tlak može potpuno vratiti u normalnu.

Poznata je izravna veza između unosa soli u prehrani i visokog krvnog tlaka. Ovo je najizravnija veza koja je uočena. Osobe koje konzumiraju više zasoljenu hranu imaju viši krvni tlak. Iste osobe kada smanje unos soli u prehrani izravno utječu na snižavanje krvnog tlaka.

- Pušenje – Pušenje se dovodi u izravnu vezu s visokim krvnim tlakom. Stavlja se na drugo mjesto uzroka povišenog krvnog tlaka.  (Vezani članci: Kako prestati pušiti )

- Prekomjerna težina i pretilost – Pretilost je također često uzrok povišenog tlaka. Kada osoba vrati svoju kilažu u normalnu u pravilu se snižava i krvni tlak.  Pokušajte izgubiti na težini i zdravo se hraniti (Vezani članci: Dijete za mršavljenje / Zdrava prehrana )

- Dijabetes - Trebalo bi držati razinu šećera u krvi u normlani kako bi se smanjili rizici razvoja povišenog krvnog tlaka.  (Vezani članci: Čajevi za regulaciju dijabetesa )

- Sjedilački način života – Osobe koje više sjede imaju veće rizike razvoja povišenog krvnog tlaka. Manjak tjelesne aktivnosti visoko ja na ljestvici uzroka povišenog krvnog tlaka. Nemojte samo gledati u ekrane nego pronađite zabavne aktivnosti koje uključuju kretanje tijela (Vezani članci: Vježbe za ispred televizora )

- Nedostatak fizičke aktivnosti - Ovo se nadovezuje na prethodnu točku. Što više se krećite i poštujte preporuku od minimalno pola sata tjelovježbe 5 puta tjedno. Kad god imate priliku krećite se.  (Vezani članci: Izbor tjelesne aktivnosti )

- Nedovoljan unos kalcija i magnezija (Kalcij / Magnezij )

- Nedostatak vitamina D u organizmu (Vitamin D )

- Stres - Stres je često uzrok povišenog krvnog tlaka. Naravno, ne možete živjeti bez stresa, ali možete ga naučiti kontrolirati i nositi se s njim na pravi način.  (Stres )

- Godine - Starije osobe imaju viši krvni tlak. Ali ne morate se nužno prepustiti godinama. Održavajte zdravim i u pokretu tijelo i duh, a tada godine neće nužno uzrokovati i povišen krvni tlak. (Oslonci mladenačke vitalnosti )

- Obiteljska povijest povišenog krvnog tlaka (Kako na prirodan način sniziti krvni tlak )


Razvoj visokog krvnog tlaka možete spriječiti ako prilagodite svoj životni stil tako da vam tjelovježba i pravilna prehrana postanu ključne komponente. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, smanjiti unos soli, te izbjegavati stresne situacije i naučiti se nositi s njima.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.