Kako smanjiti apetit i osjetiti sitost ranije

 

 

 

 

Kako smanjiti apetit i osjetiti sitost ranije

 

Možda imate sporiji metabolizam ili se manje krećete, a možda i jednostavno želite smršaviti pa vam treba manje kalorija nego ste navikli. Ipak, nije lako tijelu zapovjediti da manje jede. Ali možete ga zavarati uz pomoć nekih trikova i osjetiti sitost ranije.

- Zamijenite posuđe manjim. Ovaj savjet ima i psihološki i praktičan učinak. I dalje ćete se osjećati kao da imate pun tanjur, ali na manjem tanjuru ćete poslužiti manje hrane.

- Prije obroka popijte veliku čašu vode. Gazirana će imati još veći učinak.

- Za vrijeme obroka pijte što manje, jer tekućina povećava apetit.

- Začinite hranu. Nije tajna da je najzačinjenija hrana u najsiromašnijim zemljama gdje je nužno osjetiti rano sitost.
 
- Ako ne volite začinjenu hranu, dodajte okuse koje volite. Jaki okusi zadovoljavaju okusne stanice koje signaliziraju mozgu da je tijelo zadovoljno.  Koristite mnogo bilja i začinskog povrća.

- Jedite polako. Ovo je najčešći prijedlog koji ćete čuti, ali to nije bez razloga. Jedete li polako duže ćete uživati u hrani, a jesti manje. Prisilite se da hranu dugo žvačete u ustima. Ako vam nikako ne ide, pokušajte zamijeniti ruke, pa držite pribor u lijevoj ako ste dešnjak i obrnuto. To će također usporiti proces unosa hrane.

- Servirajte porcije i nemojte dodavati na tanjur. Nemojte na stol postavljati zdjele u kojima ste kuhali hranu, nego samo servirane porcije. Definirajte porcije, stavite na tanjur u kuhinji i poslužite isključivo tanjure.
 
- Provjerite način na koji razmišljate o obroku i kako servirate porcije. Povrće bi trebalo zauzimati na tanjuru mnogo veću površinu. Povrće ima visoku nutricionističku vrijednost, a puno manje kalorija od mesa.

- Uredno postavite stol. Kada osjećate kako je obrok poslužen na poseban način imat ćete manju potrebu da se prežderavate, a veću da uživate u hrani. Stavite stolnjak i nadstoljnjak, ukrasite stol cvijećem i svijećama. Koristite posebno posuđe i čaše, a što skuplje, to bolje jer ćete tako biti oprezniji.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.