Koliko puno hrane je previše?

 

 

 

 

Koliko puno hrane je previše?

 

Osjećate li ponekad da ste previše pojeli? Većini ljudi odgovor je prečesto.

Činjenica je kako se veličina obroka iz godine u godinu povećava, te je ono što se prije nekoliko desetljeća smatralo obilnim obrokom danas prosječan.  Isto je i sa napitcima i pićima.

Većina nas otprilike zna što treba jesti i koja vrsta hrane je zdrava, ali većina nas je također izgubila pojam koliko treba jesti.

Što se događa?

Porcije hrane u restoranima su dramatično porasle u zadnjih nekoliko godina. Danas prosječan obrok u restoranima ima oko 1.000 kalorija. Ženama u prosjeku treba 2.000 do 2.500 kalorija dnevno, što znači da jednim obrokom u restoranu zadovoljavate polovicu dnevnih potreba za unosom kalorija.

Istraživanja pokazuju da bez obzira koliko smo gladni ako su velike porcije pred nama jedemo više. Također, istraživanje u kojem su osobama davane kokice u kinu, pokazalo je da su osobe koje su dobile veću porciju pojele više, a osobe s manjom porcijom su pojele manje kokica. Ipak, obje skupine osoba su mislile da su pojele jednaku količinu.

Zbog toga je bitno da obratite pažnju na to koliko jedete. Sljedeći savjeti su korisni:

- Kuhajte manje, nemojte se bojati da ćete ostati gladni ili da nećete imati dovoljno hrane.

- Jedite iz manjeg tanjura, a za napitke postavite manje čaše.

- Ne trebate osjećati potrebu da ispraznite tanjur. Također nemojte tjerati djecu da isprazne tanjur.

- Ako kupujete napitke u boci, jedan dan popijte pola, a drugu polovicu ostavite za sutra.

- Kada jedete u restoranu razmislite o dijeljenju jedne porcije između dvije osobe ili da ponesete pola kući.

- Kada naručujete slatki napitak, uvijek naručite mali, a ne srednji ili veliki.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.