Zdravlje

Zdravlje

Što uzrokuje kronične plinove

 

 

 

Što uzrokuje kronične plinove

 

 

 

 

 

 

Plinovi u probavnom sustavu mogu nastati gutanjem zraka, ali najčešće nastaju kao nusprodukt probave hrane koju jedemo. Ti plinovi nisu ništa drugo nego mješavina kisika, ugljičnog dioksida, dušika, hidrogena i metana. 

Tijelo eliminira višak plinova podrigivanjem ili vjetrovima. U prosjeku ljudi eliminiraju plinove deset puta dnevno. U slučaju kroničnih plinova, kako samo ime sugerira, radi se o dugotrajnom problemu koji može ozbiljno naškoditi osobi koja pati od kroničnih plinova, kao i osobama u okolini.

Što uzrokuje nadutost i plinove?

Već je spomenuto kako se radi o gutanju zraka ili o produktu probave hrane. U prvom slučaju osoba guta mnogo više zraka nego što je normalno dok žvače žvakaće,  jede hranu prebrzo, puši i sl. Drugi razlog je fermentacija ugljikohidrata za vrijeme procesa probave.

Uzrok plinova može biti i neki zdravstveni problem, pa bi bilo dobro posjetiti liječnika, jer sve dok ne otklonite taj problem plinovi će se javljati. Prema onome što stručnjaci tvrde sljedeća medicinska stanja su najčešći uzroci plinova:

- Zatvor
- Sindrom iritabilnog crijeva, koji osim plinova uzrokuje proljeve, grčeve u crijevnima, zatvor i bolove u trbuhu.
- Celijakija
- Netolerancija laktoze
- Crohnova bolest


Dugoročno korištenje antibiotika može također izazvati kronične plinove. Ti lijekovi, iako liječe stanja za koja su propisani, mogu izazvati bakteriološku neravnotežu u crijevima.

Liječenje kroničnih plinova stoga se svodi na liječenje uzroka koji ih izazivaju. Svaki zdravstveni problem zahtjeva drugačije liječenje. Npr. ako su plinovi uzrokovani zatvorom drugačije se liječe od plinova uzrokovani sindromom iritabilnog crijeva.

Vezano: Prirodno liječenje nadutosti i vjetrova

 

Oglas

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

Oglas