Što uzrokuje kronične plinove i vjetrove i kako ih spriječiti

 

 

 

 

Što uzrokuje kronične plinove i vjetrove i kako ih spriječiti

Plinovi u probavnom sustavu mogu nastati gutanjem zraka, ali najčešće nastaju kao nusprodukt probave hrane koju jedemo. Ti plinovi nisu ništa drugo nego mješavina kisika, ugljičnog dioksida, dušika, hidrogena i metana.

Tijelo eliminira višak plinova podrigivanjem ili vjetrovima. U prosjeku ljudi eliminiraju plinove deset puta dnevno. U slučaju kroničnih plinova, kako samo ime sugerira, radi se o dugotrajnom problemu koji može ozbiljno naškoditi osobi koja pati od kroničnih plinova, kao i osobama u okolini.

Što uzrokuje nadutost i plinove?

Već je spomenuto kako se radi o gutanju zraka ili o produktu probave hrane. U prvom slučaju osoba guta mnogo više zraka nego što je normalno dok žvače žvakaće,  jede hranu prebrzo, puši i sl. Drugi razlog je fermentacija ugljikohidrata za vrijeme procesa probave.

Uzrok plinova može biti i neki zdravstveni problem, pa bi bilo dobro posjetiti liječnika, jer sve dok ne otklonite taj problem plinovi će se javljati. Prema onome što stručnjaci tvrde sljedeća medicinska stanja su najčešći uzroci plinova:

- Zatvor
- Sindrom iritabilnog crijeva, koji osim plinova uzrokuje proljeve, grčeve u crijevnima, zatvor i bolove u trbuhu.
- Celijakija
- Netolerancija laktoze
- Crohnova bolest

Dugoročno korištenje antibiotika može također izazvati kronične plinove. Ti lijekovi, iako liječe stanja za koja su propisani, mogu izazvati bakteriološku neravnotežu u crijevima.

Liječenje kroničnih plinova stoga se svodi na liječenje uzroka koji ih izazivaju.

Svaki zdravstveni problem zahtjeva drugačije liječenje. Npr. ako su plinovi uzrokovani zatvorom drugačije se liječe od plinova uzrokovani sindromom iritabilnog crijeva. Ipak, postoje neki prirodni pripravci koji se koriste za smanjenje plinova i vjetrova, dok se ne otklone pravi uzročnici.

Sok za plinove

Da biste spriječili plinove i nadutost napravite mješavinu soka kokosovog mlijeka i mrkve.
Sok iscijeđen iz limuna, posebno kada se pomiješa s vodom i pola čajne žličice sode može brzo umiriti probavni trakt i pomoći eliminirati grčeve i nadutost.

Slatke paprike i drugo povrće bogato vitaminom C smanjuje količinu plinova koji se proizvode u crijevima. Ali, tablete vitamina C imaju suprotan učinak i mogu uzrokovati te probleme.

Bundeve, bilo kuhane ili pečene, često se koriste u juhama ili umacima, a pokazale su se odličnim lijekom za nadutost i vjetrove.

Jogurt  olakšava simptome nadutosti, vjetrova i grčeva u crijevima jer sadrži korisnu bakteriju koja vraća u normalu probavni sustav.

Sjeme kima olakšava simptome nadutosti, a od njega možete napraviti čaj ili pojesti nekoliko sjemenki nakon obroka. Pomažu i krekeri od kima.

Bosiljak dodajte u jela dok ih pripremate, također, ružmarin pomaže kod nadutosti i grčeva, kao i korijander i klinčići..

Protiv vjetrova može pomoći voda od anisa koja se napravi namakanjem jedne žličice anisovih sjemenki u šalici vode 10 minuta.

Čajevi od paprene metvice, kamilice i komorča mogu ublažiti pojavu vjetrova.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.