Zdravlje crijeva i probavnog sustava

 

 

 

 

Zdravlje crijeva i probavnog sustava

 

Dobre bakterije u vašim crijevima nazivaju se različitim imenima, probiotici, korisne bakterije, dobra crijevna mikroflora, prijateljska flora i sl.

Vaše crijevo ima dobre i loše bakterije. Dobre bakterije održavaju zdravlje vašeg probavnog sustava tako što sprečavaju loše bakterije da se multipliciraju.

Kod većine ljudi loše bakterije dominiraju u crijevima, a to se očituje kroz mnogobrojne bolesti. Većina ljudi  kasnije u životu pati od neke bolesti koja je rezultat lošeg zdravlja crijeva.

Kada se loše bakterije multipliciraju?

Loše bakterije umnožavaju se kada:

- Konzumirate otrove poput pesticida, štetnih aditiva, konzervansa, boja i sl.

- Pijete alkohol

- Jedete visoko prerađenu hranu

- Nedostaje vam proteina u prehrani

- U stresnom ste ili anksioznom razdoblju

- Pijete neke lijekove ili medikamente.

Dobre bakterije skupina su stotina različitih vrsta bakterija. One zajednički kreiraju pH okruženje 5.9 do 6.9 što se smatra zdravim crijevnim okruženjem.

Loše bakterije najaktivnije su u pH okruženju 7.1 do 7.9.

Acidophilus i bifidus su najvažnije dobre bakterije u vašim crijevima. Kada su te bakterije dovoljno aktivne u vašim crijevima sprječavaju širenje najrazličitijih mikroorganizama, parazita, bakterija i virusa, posebno salmonele, virusa herpesa, sifilisa, gripe, te sprječavaju bolesti poput dizenterije, otrovanja krvi, meningitisa, upale pluća, gripe i sl.

Dobre bakterije sprječavaju množenje svih tih loših mikroorganizama, i njihovu apsorpciju u krv, a time u ostale organe tijela.

Zbog toga je nužno održavati u crijevima dominantnima dobre bakterije. Ako primijetite neke probavne smetnje „nahranite“ dobre bakterije i potaknite ih da se multipliciraju.

Hrana koja sadrži probiotike

- Jogurt

- Mlaćenica

- Kefir

- Kiseli kupus

- Pivski kvasac.

Prebiotici

Prebiotici su relativno novo otkriće. Oni su hrana koju probiotici konzumiraju, najčešće određene vrste šećera. Uzimajući hranu koja se smatra prebioticima hranite dobre bakterije i osiguravate dobru crijevnu mikrofloru. Prebiotici uključuju:

- Med

- Voće

- Jabučni ocat

- Rajčice.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.