Kako smanjiti menstrualnu bol?

 

 

 

 

Kako smanjiti menstrualnu bol?

Kako smanjiti menstrualnu bol?


Mnoge žene osjećaju bol za vrijeme menstruacija. Za većinu, bol i neugodnost nisu toliko jake da bi utjecale na obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili zahtijevale posebnu pažnju.

Ipak, kod nekih žena menstruacije su toliko problematične da ih bol onesposobljava za normalan život, te moraju uzeti slobodan dan na poslu ili školi, te ostati kod kuće dan ili dva.

Što uzrokuje menstrualnu bol?

Bol, ako nije posljedica neke bolesti, uzrokovana je grčevima mišića maternice. Grčeve uzrokuje lučenje tvari prostaglandin u sluznici maternice. Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do 3 dana.

Kako možete izbjeći menstrualnu bol?

Najbolji način prevencije menstrualne boli je da brinete o svome psihofizičkom zdravlju. To možete postići zdravim životnim stilom koji uključuje zdravu prehranu, dovoljno tjelovježbe, dobar san i izbjegavanje stresa.

Kako smanjiti menstrualnu bol kada se pojavi?

Čim primijetite prve bolove možete popiti neki lijek protiv bolova. Pripazite da ne prekoračite dnevne preporučene doze i da ne pijete lijekove protiv bolova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, koji se ne preporučuju općenito kod bolova koje prate krvarenja.

Budući da mnoge žene izbjegavaju tako često uzimanje tableta možete se osloniti i na prirodnu pomoć. Oprezno isprobavajte niže navedene prijedloge dok ne pronađete kombinaciju koja je učinkovita za vas.

 - Vitamin E olakšava menstrualne bolove - Tablete koje u sebi sadrže koktel esencijalnih ulja i vitamina E mogu učiniti mjesečnice manje bolnima za milijune žena. Kroz istraživanje na vitamin E je pozitivno reagiralo oko 2/3 žena.
Kroz istraživanje je uočeno kako su kod žena koje su redovito uzimale vitamin E značajno smanjeni bolovi, posebno nakon tri mjeseca, a nakon 6 mjeseci je uočeno dramatično smanjenje bolova. Ipak, s liječnikom biste trebali provjeriti količinu vitamina E koju smijete uzimati prije nego se odlučite na tretmane vitaminom E.


- Umjerena tjelovježba pomaže opustiti mišiće i smanjiti bolne grčeve u maternici.

- Dodaci cinka i kalcija smanjuju grčeve, nadutost i srodne simptome PMS-a. Uzmite i dodatke vitamina B kompleksa.

- Uzmite riblje ulje. Ono sadrži supstance koje će smanjiti menstrualne grčeve.

- Topla kupka s eteričnim uljima koja opuštaju (npr. lavanda) može opustiti mišiće.

- U mirisnu lampu stavite nekoliko kapi eteričnog ulja badema i ružmarina.

- Topli oblozi na predjelu abdomena također pomažu.

- U pravilu trebate se dobro obući u nekoliko slojeva i cijelo tijelo održavati toplim.

- Zabavne aktivnosti koje će odvratiti pažnju od bolova su korisne.

- Čajevi koji pomažu su kamilica, matičnjak i kadulja.

- Ananas pomaže, posebno svjež ananas ili sok od svježeg ananasa jer sadrži bromelain, enzim koji opušta mišiće, pa tako smanjuje grčeve.

- U slučaju jakih grčeva izbjegavajte stajanje. Mnoge žene smatraju ležanje u fetalnoj poziciji olakšavajuće. Legnite na leđa, a koljena savijte na prsa i obgrlite rukama.

- Sjedite na stopala i ruke u poluklečeči položaj. Bez obzira kako se ovaj savjet činio čudnim mnogi kažu da olakšava bolove.

- Refleksološka masaža područja ruke između korijena palca i kažiprsta pomaže, kao i stopala na unutarnjoj strani između pete i korijena prstiju.

- Čvrsta masaža donjeg dijela leđa pomaže.

 

- Postoje yoga položaji koji mogu olakšati bolne menstruacije. Potražite ih ovdje.


 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.