Kako se boriti protiv suhe kože

 

 

 

 

Kako se boriti protiv suhe kože

 

Isušena koža vrlo je česta pojava, posebno tijekom zime.  Koža postaje suha kada nema dovoljno vlage, točnije kada lojne žlijezde ne proizvode dovoljno masnoće. Sebum koji proizvode lojne žlijezde štiti kožu od atmosferskih (ne) prilika, te njegov nedostatak može postati ozbiljan zdravstveni problem. Zbog hladne zime, grijanja u kući, kupanja i tuširanja pretoplom vodom ili trljanja grubim ručnikom lojne žlijezde ne mogu proizvesti dovoljno sebuma potrebnoj koži.

Koža zbog gore navedenih utjecaja gubi svoju vlažnost što uzrokuje suhoću.

Suha koža obično je i vrlo osjetljiva te sklona iritacijama, ali i upalama. Zbog nedostatka vlažnosti koža počinje peckati, zatezati i vrlo je neugodna sve dok je umjetno ne ovlažimo, a zbog prevelike osjetljivosti mogu se pojaviti mrlje, ispucali dijelovi, pa čak i ljuštenje, s tim da je koža u ovakvom stanju mnogo sklonija kožnim oboljenjima od zdrave vlažne kože.

Suha kože također ubrzava nastanak bora, posebno na osjetljivim područjima oko očiju i usta.

Prehrana, osim vanjskih uvjeta je ključan čimbenik suhoće kože. Nedostatak nekih nutrijenata može dovesti do smanjenja proizvodnje sebuma.  Stoga, dodatan unos vitamina A i B može pomoći koži u proizvodnji prirodnih ulja.

Suhoća kože može biti i genetski naslijeđena, ali suhoća može biti uzrokovana i ekscesivnom uporabom kozmetičkih proizvoda, jer se žlijezde lojnice na umjetan način prisiljavaju da smanjuju proizvodnju sebuma, te se navikavaju na smanjeno obavljanje svoje funkcije.

Što pomaže kod suhe kože?

Izbjegavajte jake kemikalije i deterdžente koji mogu dodatno isušiti kožu.

Koristite pH neutralne proizvode za kožu, te se tuširajte što je moguće hladnijom vodom.

Svaki put nakon tuširanja nanesite neku kremu, losion ili mlijeko za tijelo. U ovom slučaju bolje su kreme na uljnoj bazi, nego hidratantne kreme na bazi vode.

Prije odlaska u krevet također njegujte kožu. Najbolje je da tada nanesete neko ulje za kožu (dječje ulje može poslužiti ) ili bogatu kremu.

Jednom tjedno priuštite sebi kupku u mlijeku ili maslinovom ulju: Priprema kupke  

Koristite ovlaživač zraka ili bar na radijator stavite zdjelu s vodom.

Izbjegavajte pretjerano zagrijane prostorije, kao i iznenadne promjene temperatura. Zaštitite kožu od sunca i vjetra.

Pijte dovoljno tekućine.

Za jako ispucale ruke preko noći nanesite mješavinu nevenove masti, ulja vitamina E i aloe vere, te stavite rukavice preko noći.

Nemojte pušiti. Cigarete imaju jako negativan učinak zbog mnogih razloga. Nikotin sužava krvne žile, čime se otežava opskrba kože korisnim nutrijentima.

Vježbajte i dovoljno spavajte.

Biljke za suhu kožu

Aloe vera: U obliku gela je možete nanijeti na pogođene dijelove.

Neven: Može se koristiti kao vodica, mast ili kao sastojak u kremama.

Lavanda: Kada se tuširate dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande u gel za tuširanje.

Noćurak: Ulje noćurka olakšava tegobe suhoće kože i izvana i iznutra.

Prehrana kod suhe kože

Jedite uravnoteženo. U prehranu uključite mnogo voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova.

Češnjak, jaja i šparoge pomažu mladolikom i glatkom izgledu kože.

Žuto i narančasto voće i povrće posebno su korisni jer su bogati vitaminom A i antioksidantima. Mrkva je posebno dobra.

Izbjegavajte visoko prerađenu hranu.

Nemojte piti gazirane napitke i one bogate šećerom.

Izbjegavajte alkohol i kofein.

Eterična ulja za suhu kožu

Kamilica

Geranij

Lavanda

Pačulij

Ruža

Vezano:

Prirodni savjeti za suhu kožu

Suha koža – Prirodni lijek

Suha koža – Prehrana

Suha koža zimi

10 savjeta da izvučete kožu iz depresije

 

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.