Otkucaji srca prema dobi

 

 

 

 

Otkucaji srca prema dobi

 

Broj otkucaja srca možete mjeriti ako lagano pritisnete palac na unutarnju stranu zapešća. Puls koji osjetite prstom indicira frekvenciju kojom vaše srce otkucava.

Otkucaji srca izražavaju se u broju otkucaja po minuti - BPM.

Osim na zapešću otkucaje srca možete mjeriti na vratu, unutrašnjoj strani lakta ili pozadini koljena. 

Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, težini, fizičkoj spremnosti, općem zdravlju i sl. Tablica ispod daje uvid u prosječan broj otkucaja kod zdravih osoba.

 

 

Kako biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vrijeme tjelovježbe koristite se formulom:

Za žene = 226 - broj godina
Za muškarce = 220- broj godina

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 % maksimalnog boja. Početnici u tjelovježbi ne bi trebali prelaziti 50 %  maksimalnog broja otkucaja srca po minuti, te bi postupno trebali povećavati intenzitet tjelovježbi.

Broj otkucaja srca kao pokazatelj zdravlja

Otkucaji srca jedan su od najvažnijih pokazatelja zdravlja općenito, pa neki stručnjaci će čak ustvrditi kako u samo 30 sekundi i s dva prsta možete sami napraviti najvažniji test vlastitog zdravlja.  Broj otkucaja srca mjerite tako da s dva prsta lagano pritisnete žilu kucavicu na zapešću tako da možete osjetiti puls. Broj otkucaja koji dobijete pomnožite s dva.  Ponovite nekoliko puta kako biste bili sigurni da niste pogriješili.

Broj otkucaja srca može poslužiti kao marker za prepoznavanje nekih bolesti.

Što su otkucaji srca niži, to u pravilu znači da ste u boljoj kondiciji i da imate manje rizike nastajanja naglih, potencijalno po život opasnih stanja poput srčanog udara.

Ako imate viši broj otkucaja srca u stanju mirovanja to bi značilo veće rizike, jer će se u određenim zahtjevnim situacijama broj otkucaja dodatno povećati.

Istraživanje provedeno 2013. dovelo je u poveznicu veći broj otkucaja s rizicima prerane smrti. Osobe s brojem otkucaja između 81 i 90 u stanju mirovanja imale su duplo veće rizike prerane smrti, a osobe s većim brojem otkucaja od 90 u stanju mirovanja imale su trostruko veće rizike.

Ipak, ni premaleni broj otkucaja srca nije uvijek dobar za zdravlje. iako u pravilu niži broj otkucaja srca sugerira bolju kondiciju, neke situacije kod premalog broja otkucaja srca mogu uzrokovati povremenu vrtoglavicu i umor. Ako imate niske otkucaje srca, a znate da niste u najboljoj kondiciji razgovarajte s liječnikom jer to može sugerirati nepravilan prijenos električnih signala kod obavljanja srčane funkcije.

Broj otkucaja srca provjeravajte nekoliko puta tjedno u različitim situacijama, a ako se redovito pojavljuje visoka brojka razgovarajte sa svojim liječnikom, jer postoje načini da ga spustite i zadržite unutar normalnog raspona.

Jedan od načina na koji možete spustiti otkucaje srca je da smanjite kolesterol u prehrani, te da vratite tijelo u kondiciju. 

Jedna studija je pokazala da samo jedan sat dnevno aerobnog vježbanja visokog intenziteta spušta broj otkucaja srca za 33 posto kasnije kod mjerenja u opuštenom stanju.  

Kako trenutno spustiti preveliki broj otkucaja srca

Broj otkucaja srca može porasti zbog nervoznog stanja, stresa, dehidracije ili iscrpljenosti. Odmor i duboko disanje u pravilu mogu pomoći spustiti broj otkucaja srca.  Nakon svakog vježbanja važno je lagano "ohladiti" organizam, a to se postiže smanjenjem intenziteta vježbanja, vježbama istezanja i šetnjom. 

Ako vam se veliki broj otkucaja srca ponavlja obavezno se javite liječniku koji će vam dati daljnje preporuke i utvrditi zbog čega dolazi do tog stanja. 

Što kada je broj otkucaja srca premalen

Ako je broj otkucaja srca manji od 60 u minuti može se reći da je manji od prosjeka. hoće li to biti problem ovisi o vašoj dobi i tjelesnoj spremi.

Osobe koje su fizički jako aktivne i sportaši često imaju otkucaje srca sporije od 60 otkucaja u minuti, ali to je sasvim normalno stanje za njih i ne uzrokuje nikakve probleme. 

Ako ste u dubokom snu broj otkucaja također može biti manji od 60. 

Prespor ritam otkucaja srca može dovesti do smanjenog dotoka krvi u mozak što se može ogledati u simptomima:
- Umor
- Vrtoglavica
- Nesvijest
- Zbunjenost
- Osjećaj kao da je teško vježbati

Liječenje ovog stanja obično nije potrebno, osim ako se ponavlja ili traje dugo. Tada se obavezno treba javiti liječniku kako bi se utvrdilo zbog čega su otkucaji srca prespori. 

Povezanost krvnog tlaka s otkucajima srca

Neki ljudi znaju miješati otkucaje srca s krvnim tlakom, međutim prema dosadašnjim istraživanjima čak nema uzročno posljedične povezanosti između krvnog tlaka i otkucaja srca, a visoki krvni tlak ne rezultira nužno velikim brojem otkucaja srca. 
 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.