Otkucaji srca prema dobi

 

 

 

 

Otkucaji srca prema dobi

 

Broj otkucaja srca možete mjeriti ako lagano pritisnete palac na unutarnju stranu zapešća. Puls koji osjetite prstom indicira frekvenciju kojom vaše srce otkucava.

Otkucaji srca izražavaju se u broju otkucaja po minuti - BPM.

Osim na zapešću otkucaje srca možete mjeriti na vratu, unutrašnjoj strani lakta ili pozadini koljena.

 

Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, težini, fizičkoj spremnosti, općem zdravlju i sl. Tablica ispod daje uvid u prosječan broj otkucaja kod zdravih osoba.

 

 

 


Kako biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vrijeme tjelovježbe koristite se formulom:

 

Za žene = 226 - broj godina
Za muškarce = 220- broj godina

 

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 % maksimalnog boja. Početnici u tjelovježbi ne bi trebali prelaziti 50 %  maksimalnog broja otkucaja srca po minuti, te bi postupno trebali povećavati intenzitet tjelovježbi.


 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.