Kako protiv stalnog umora?

 

 

 

 

Kako protiv stalnog umora?

 

Zbog nedostatka svjetlosti i hladnih temperatura zimi se dosta često javlja sezonska depresija.

Budimo se ujutro dok je još uvijek tmurno, uglavnom radimo u nedovoljno osvijetljenim prostorijama, a u dom se vraćamo po mraku.

Zimi provodimo oko 90% vremena u zatvorenim prostorijama. Na taj način nam je lakše pretrpjeti zimu, ali to ne zadovoljava naše biološke potrebe. Zbog toga je potrebno na druge načine stimulirati osjete.

Dodir je jedna od mogućnosti. Toplinu sunca može zamijeniti ljudska toplina. Masaža, zagrljaj i držanje za ruke su odlični načini za stimuliranje osjetila dodira.

Vaše osjetilo mirisa je direktno povezano s najemotivnijim dijelom vašeg mozga, i ima veliki utjecaj općenito na osjećaj zadovoljstva. Razmislite koji vas miris usrećuje ili potiče lijepa sjećanja. Možda je to kava, mandarina, cimet, limun ili miris svježe pečenih kolača koje vam je mama pekla dok ste bili mali. Iznenadit ćete se s kakvim mirisima možete sve pronaći mirisne svijeće, štapiće ili mirisna ulja. Potrudite se pronaći neki koji u vama pobuđuje osjećaj zadovoljstva i vraća vam dobro raspoloženje.

Osim toga najmanje jednom tjedno kod kuće sebi pripremite spa ugođaj. Upalite svijeće u kupaonici i priredite sebi toplu pjenušavu kupku.

Kako protiv stalnog umora?

Protiv umora najbolje djeluju eterična ulja cimeta, bora i ružmarina, a  za poboljšanje koncentracije mandarine. Nekoliko kapi eteričnog ulja nakapajte u mirisnu lampu napunjenu vodom. Osim što će vas mirisi potaknuti na bolji rad, vaš radni prostor djelovat će svježije i ugodnije.

Nemojte pokušavati eterična ulja zamijeniti umjetnim osvježivačima zraka jer su eterična ulja najkoncentriranije tekućine dobivene specijalnim postupcima iz bilja, a miris otpuštaju postepeno i nimalo agresivno.

Pad koncentracije i umor može izazvati i dehidriranost. Kada tijelu nedostaje vode slabe i moždane funkcije. Zbog toga biste trebali redovito u uredu piti vodu.

Također, voće ili prirodni voćni sok bogat vitaminom C može poboljšati koncentraciju i odagnati umor.

Vino kao pomoć kod sezonske depresije

1. Dvije šake rutvice namačemo tjedan dana u litri crnog vina, procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje 6 tjedana.

2. Pomiješajte bosiljak, majčinu dušicu i ružmarin. Dvije žlice mješavine tih biljaka poparite s pola litre zavrela razrijeđena vina. Ostavite da odstoji jedan sat. Pije se po pola čaše prije i poslije jela.

S alkoholom nemojte pretjerivati i držite se preporučenih količina jer dugoročno konzumiranje alkohola potiče osjećaj depresije.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.