Vitamini za ljepotu

 

 

 

 

Vitamini za ljepotu

Što jedemo ima velik utjecaj ne samo na zdravlje, nego i na izgled. Idealna prehrana trebala bi sadržavati optimalan odnos nutrijenata nužnih za zdravlje i ljepotu. Poseban značaj ima:

Vitamin A / beta-caroten

Vitamin A je nužan za zdravlje kose i očiju. Također je važan u prevenciji kožnih infekcija. Vitamin A bori se protiv isušivanja kože, prhuti i nastanka bora. Potiče cirkulaciju krvi što daje poseban sjaj i mladolik izgled koži.  Nedostatak vitamina A može dovesti do isušivanja kože i kose, boranja, prhuti, nastanka prištića i akni.

Prirodni izvori vitamina A

Jaja

Mrkve

Zeleno povrće

Papaja

Rajčice

Lubenice

Vitamin B complex

B vitamin je nužan za čistu kožu, mladolik izgled, te za odgađanje pojave sijedih vlasi kose. Istraživanja su pokazala kako 40% pacijenata koji boluju od dermatitisa imaju nedostatak B vitamina. B vitamin je također borac protiv stresa. Nedostatak vitamina B complexa može dovesti do sijedenja kose, prhuti, isušivanja kože, ispucalih usana, crvenila ili iritacija na koži, pojave preranih bora, sporijeg rasta kose.

Prirodni izvori vitamina B complexa

Žitarice

Mahunarke (grašak, leća, grah)

Lješnjaci

Meso

Vitamin C

Vitamin C u kombinaciji s proteinima nužan je za proizvodnju kolagena, koji održava elastičnost kože. Regulira produkciju sebuma, te se bori protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja kože. Vitamin C je nužan za zdravlje kose, očiju, zuba, jača imunitet. Također, sprječava nastanak pigmentacijskih mrlja, ojačava kapilare i nastanak proširenih vena, te sprječava krvarenja desni.

Prirodni izvori vitamina C

Zeleno povrće, brokuli, rajčice, kupus

Svježa voće poput limuna, naranči, grejpfruta, kivija i jagoda

Šipak

Maline, kupine, borovnice, ribizle, višnje, trešnje

Vitamin D

Vitamin D je nužan za zdravlje zubi, kostiju i noktiju. Pomaže održavanju zdravih očiju, kože i noktiju.

Prirodni izvori vitamina D

Riža

Mlijeko

Tunjevina

Maslac

Vitamin E

Vitamin E ojačava mišiće, ali je najjači nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala. Sprječava nastanak bora i starenje kože. Sprječava isušivanje kože, nastanak pigmentacijskih mrlja, staračkih pjega, opuštanje kože i nastanak prhuti.  Istraživanja su pokazala kako velike doze vitamina E udvostručuju zdravlje stanica i usporavanju njihovo starenje.

Prirodni izvori vitamina E

Žitarice

Mlijeko

Morski plodovi

Brokuli

Maslac

Žumanjak

Masline

Soja

Lješnjaci

Orasi

Biljna ulja

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.