Čaša mlijeka dnevno čuva vaše zdravlje

 

 

 

 

Čaša mlijeka dnevno čuva vaše zdravlje

 

Od običnog kravljeg mlijeka do jogurta, mlijeko i mliječni proizvodi vrlo su ukusni, ali i zdravi. Iako odrasle osobe često na njega zaboravljaju mlijeko ima veliku ulogu u sprječavanju razvoja mnogih bolesti.

Mlijeko za vitku liniju

Vjerojatno već znate kako pretilost narušava vaše zdravlje, a posebno povećava rizike razvoja dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih tipova raka. Nažalost, u nastojanju da izgube na težini neki ljudi smanjuju unos mliječnih proizvoda, što je velika pogreška.

Za početak, prehrana koja sadrži dovoljno kalcija može spriječiti pretilost, a mliječni proizvodi su najbolji izvor kalcija. Istraživanja pokazuju kako su osobe koje konzumiraju dovoljno mliječnih proizvoda manje sklone debljanju.

Nažalost, ovaj ključni prehrambeni proizvod ne konzumira u dovoljnim količinama oko trećina osoba.

Postavlja se pitanje što je dovoljna količina?!

Pod jednom porcijom smatra se:

- šalica mlijeka (250 ml)
Ili
- ¾ šalice jogurta (175 ml)
Ili
- 50 g sira

Osobe koje konzumiraju najmanje dvije porcije mlijeka ili nekog mliječnog proizvoda dnevno ne samo da poboljšavaju svoje šanse za održavanje zdrave težine nego i štite svoje zdravlje.

-1- Mlijeko sprječava osteoporozu

Osteoporoza je bolest opadanja koštane mase, što znači lomljivije kosti. Kalcij i vitamin D koji se nalaze u mlijeku igraju veliku ulogu u prevenciji osteoporoze i prijeloma.

-2- Mliječni proizvodi čuvaju srce

Mlijeko sadrži koristan miks nužnih nutrijenata koji reguliraju krvni tlak. Snižavanje krvnog tlak smanjuje rizike razvoja srčanih oboljenja.

-3- Mlijeko štiti od nekih rakova

Jedno veliko istraživanje pokazalo je kako osobe s većim unosom mlijeka imaju za oko 22 posto manje rizike razvoja raka debelog crijeva za razliku od osoba koje mlijeko unose vrlo rijetko. Također, različita istraživanja pokazala su kako mlijeko pruža zaštitu od još nekih rakova.

Znanost o djelovanju hrane na zdravlje

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.