Liječenje sokovima

 

 

 

 

Liječenje sokovima

 

Prirodni sokovi od voća i povrća ljekoviti su za detoksikaciju, sprječavanje umora, poboljšanje probave i sl.

 

Svježe pripremljeni sokovi dobar su izvor vitamina i minerala, koji aktiviraju enzime u tijelu koji su katalizatori stotinama tisuća kemijskih reakcija koje se odvijaju u našem tijelu.

 

Enzimi produciraju energiju i neophodni su za probavu, apsorpciju i pretvaranju hrane u energiju za organizam. Bez vitamina ne bismo mogli obavljati svoje poslove, ne bismo mogli živjeti u doslovnom smislu.

 

Prema nekim stručnjacima naše tijelo može apsorbirati više minerala i vitamina ako ćemo piti svježe sokove nego od povrća i voća koje jedemo u komadu, te se smatra kako miješanje određenih vrsta voća i povrća oslobađa određene enzime koje samo jedno voće ili povrće ne bi moglo.

 

Špinat pomaže hormone, cikla poboljšava probavu, banana je bogata kalijem i elektrolitima, te snižava kolesterol i krvni tlak, jagode daju zaštitu od upala i bolesti srca itd.

 

Kako pripremati sokove?

 

- Operite voće i povrće temeljito prije cijeđenja. Uklonite oštećene i eventualno gnjile dijelove.

- Koristite povrće i voće uzgojeno na prirodan način kad god je to moguće.

- Sok pravite ako je moguće i od stabljike i listova, osim onih koji su otrovni za tijelo ili neukusni. Npr. Lišće celera je gorko pa ga možete ukloniti.

-  Možete koristiti sjemenke limuna, limete, naranče i sl. Nemojte koristiti za pripremu soka sjeme jabuke jer je toksično.

- Nemojte koristiti koricu naranče i grejpa jer može biti toksična, ali nemojte bacati bijeli dio jer je bogat vitaminom C i bioflavonoidima.

- Sokove možete začiniti po želji medom, soli, limunom, paprom, cimetom korijanderom i sl.


O djelovanju pojedinog voća i povrća na zdravlje potražite ovdje: Voće i povrće

Recepte i opširnije o Prirodnim ljekovitim sokovima možete pronaći ovdje: Prirodni ljekoviti sokovi

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.