4 ljetna mita vezana uz zdravlje

 

 

 

 

4 ljetna mita vezana uz zdravlje

 

Ljeto je naše omiljeno godišnje doba, ali uz svaku zabavnu ljetnu aktivnost čini se kako postoje i  medicinski rizici na  koje nas upozoravaju. Neki  najuvjerljiviji odnose se na  sunčanje, roštilj, piknik ili plivanje.

 

Čuti ćete: Nemojte plivati punog trbuha jer ćete se ugušiti.

 

„Nema znanstvenih dokaza kako bi plivanje punog stomaka dovelo do gušenja, što bi uzrokovalo utapanje“, kaže D. Chey sa Sveučilišta Michigan. Plivajte kada vam je god ugodno i kada se osjećate spremno.

 

Čuti ćete: Trebate urinirati na to mjesto u slučaju da vas opeče meduza

 

- Isperite to područje slanom vodom kako biste spriječili upalu. Urin će samo pogoršati stanje je će te stanice učiniti još toksičnijim. Opeklina bi trebala prestati peći nakon pet minuta, ali neugodnost traje mnogo duže. Najbolje da se javite liječniku čim pije mognete.

 

Čuti ćete: Nakon ujeda zmije trebate isisati otrov kako biste spriječili širenje.

 

Važnije je da skinete nakit koji steže tijelo, a ugrizena osoba mora strogo mirovati.  Ugriznu ranu treba imobilizirati, te pet do deset cm  iznad ugriza omotati krpom srednje jakim stiskom ekstremitet. Zatim hitno u bolnicu. Povesku treba popuštati svakih 15 do 20 minuta u trajanju od jedne minute i premještati je svaki put 5 cm naviše. Isisavanje otrova može oštetiti jastučiće oko ugriza, pa je upitno koliko pomaže.

 

Čuti ćete: Predugo kupanje u vodi isušuje kožu

 

Kupanje u čistoj vodi umjerene temperature teško da može naštetiti vašoj koži. Važno je da pazite da voda ne prelazi 38 stupnjeva C. Ipak, nakon 20  minuta u vodi napravite pauzu.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.