Na vrijeme spriječite osteoporozu

 

 

 

 

Na vrijeme spriječite osteoporozu

 

Osteoporoza je progresivno stanje koje slabi kosti. Kod uznapredovanih faza kosti postaju toliko krhke da i umjereni pritisak na kost može uzrokovati lom.

U većini slučajeva kosti slabe kada je razina minerala u njima niska. Minerali važni za kosti su kalcij i fosfor. Osteoporoza može također biti rezultat endokrinih poremećaja, te ekscesivne uporabe nekih lijekova.

Osobe koje su sa simptomima slabljenja kostiju mogu poduzeti neke korake kako bi popravili štetu, poput promjena u životnom stilu, povećanje unosa ključnih minerala, te redovite tjelovježbe.

Iako se osteoporoza smatra ženskom bolesti, također pogađa i muškarce. Rizik razvoja osteoporoze u kasnijim godinama ovisi o koštanoj čvrstoći u dobi između 25 i 35 godina. Čvrstoća kostiju je poput bankovnog računa što je više skupite u mladim danima, to su manje šanse da će vas pogoditi osteoporoza u kasnijim godinama.

Stoga je važno na vrijeme misliti o zdravlju kostiju:

- Redovito vježbajte
- Unosite dovoljno kalcija u organizam, najbolje kroz konzumaciju namirnica bogatih njima.
Vitamin D je važan za apsorciju kalcija. Nemojte potpuno izbjegavati sunce.
- Jedite soju i sojine prerađevine.
- Ograničite unos kofeina.
- Mislite na dobro (uspravno) držanje.
- Izbjegavajte previše visoke kao i potpuno ravne cipele.
- Nemojte ignorirati bol ili ostale rane simptome osteoporoze.

Kod osteoporoze je prevencija najvažnija jer jednom kada simptomi započnu, kosti su već postale djelomično šupljikave.

U kućnoj radinosti možete sami napraviti «lijekove» za prevenciju osteoporoze:

- Nemasno mlijeko u prahu bogato kalcijem svakodnevno dodajte u hranu i pića. Sa svakom žlicom mlijeka u prahu dodajete u organizam oko 20 mg kalcija.

-    Ako kuhate juhu od kostiju stavite žlicu octa u vodu. Ocat otapa kalcij s kostiju.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.