Menta

 

 

 

 

Menta

MENTA
Čaj od mente je čaj koji ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog okusa i mirisa. No, sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega. Ukratko rečeno, gotovo da nema bolesti koju ne liječi.  Ipak, prilikom kupovine čaja, obratite pažnju na sastav. Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene metvice, no ukoliko to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% metvica (menta, metvica, nana – sve su to nazivi za istu biljku).  Osim u obliku čaja metvicu  možete pronaći u obliku kapsule, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za cupljenje. Djelovanje je isto ili slično.
 
Metvica je od davnina korištena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna, no navest ćemo neka manje poznata djelovanja.
 Primjerice čaj djeluje umirujuće i jača živce.  Ako je kombinirate s  ružmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. (Čaj pripremate tako da pomiješate istu količinu te tri biljke (možete ih kupiti u svakoj ljekarni) te jednu žličicu zalijete šalicom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šalice, najbolje prije glavnih obroka).
Pet kapi eteričnog ulja metvice nakapamo na kocki šećera ili nekom adekvatnom bombonu ili keksu djeluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.
Metvicom ćete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, vjetrove i nadutost.
Oblozi od metvice umiruju osipe i crvene oči.
Dakle, brzo po metvicu.
Ipak, potreban je oprez ako je namjeravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (paprena metvica) mogu kod nepravilne uporabe biti vrlo štetne. Također, oprez je potreban i prilikom korištenja kupovne, nikad ne pretjerujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.
 
 
 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.