Vratite izgubljenu energiju

 

 

 

 

Vratite izgubljenu energiju

 

Proljeće nam je stiglo. Pravo je vrijeme da se da se i vi probudite iz zimskog sna i započnete s aktivnijim životom.

Za početak usporite radni tempo i što više vremena provodite na otvorenom, a ukoliko je moguće negdje u prirodi.

Cijelu zimu ste izvodili istovrsne kretnje, koje su se uglavnom svodile na sjedenje za stolom i gledanje u monitor. One su vam ulijenile mišiće i dodatno opteretile kralježnicu, zato su vam vježbe istezanja nužne. Osim njih, pokušajte još s brzim hodanjem, vožnjom bicikla ili trčanjem ako vam je forma nešto malo bolja.

Najbolje bi bilo kombinirati nekoliko različitih aktivnosti kako biste postigli što bolji učinak.

S vježbanjem nikad ne smijete prenaglo započeti. Iako vam se čini da imate dovoljno kondicije, ukoliko se ne budete postepeno pripremali lako bi vam se mogla desiti upala mišića, zbog koje onda dugo nećete imati volju ni za kakvim vježbanjem. 

Prije svakog vježbanja lagano zagrijte mišiće. Pravilnim zagrijavanjem mišići se pripremaju za povećan fizički napor, te tako smanjujete mogućnost upala. Nakon vježbanja također napravite istezanje da opustite mišiće. Nemojte zaboraviti piti puno vode u tijeku vježbanja. Tijekom ili nakon vježbanja potrebno je nadoknaditi svu tekućinu koju smo izgubili znojenjem.

Čovjek dnevno treba piti najmanje 2 litre tekućine (8 čaša). To ne mora biti voda, nju mogu zamijeniti i neki napitci poput čajeva. No, čistu vodu nikako ne smijete potpuno izbaciti. Voda će vas osvježiti i pročistiti, te će vam poboljšati radnu sposobnost. Dehidriran čovjek gubi sposobnost koncentracije.

Važno je konstantno vježbati. Najbolji učinak ćete postići redovitim vježbanjem. Neka istraživanja su pokazala da su uvijek ustrajniji i da postižu bolji učinak oni koji se odluče vježbati svaki dan po deset do petnaest minuta, nego oni koji namjeravaju vježbati pola sata ili duže. Lakše ćete pronaći deset minuta u rasporedu i odlučiti se vježbati, nego 45 minuta. Na taj način rjeđe ćete preskakati vježbanje.

Nemojte biti strogi ni kritični prema sebi, ako sada započnete imate dovoljno vremena da se polagano vratite u formu prije ljeta.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.