Prirodnim putem spriječite ispadanje kose

 

 

 

 

Prirodnim putem spriječite ispadanje kose

 

Oko 85% muškaraca ima ili će imati problema s ispadanjem kose prije pedesete godine, dok se nekima se ispadanje kose pojavljuje i prije 21. godine.

Prije nego pođete tražiti rješenje ispadanju kose ili ćelavosti morate prvo dobro razmotriti radi li se o bolesti ili nasljednoj osobini. Pri samoprocjeni uzmite što više čimbenika u obzir, primjerice stanje kose vaših roditelja, rodbine, kad vam je kosa počela ispadati, u kakvom ste psihičkom stanju tada bili, u kakvom ste psihofizičkom stanju sad...

Ako ste zaključili da je riječ o bolesti, hitno u akciju, obratite se i liječniku, no ako je u pitanju naslijeđe teško ćete moći išta učiniti, osim pomiriti se s tim. Ipak, nemojte se potpuno obeshrabriti, jer iako ne možete potpuno zaustaviti možete bar usporiti ispadanje.

I u jednom i drugom slučaju najvažnije je sustavno djelovanje.  Morate odlučiti da ćete se uhvatiti s tim potpuno u koštac jer samo povremeno ili parcijalno reagiranje vam neće donijeti nikakvo poboljšanje.

- Smanjite stres -

Prvo i najvažnije je smanjiti stres. Čini se lako reći ali teško je zaista smanjiti stres. Pokušajte ako ga već ne možete izbjeći ublažiti njegove posljedice  nekim tehnikama opuštanja, meditacije, tjelovježbom i sl.

- Zdrava prehrana -

Prehrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina i minerala, te redovitim obrocima.  Ukoliko ne možete osigurati dovoljan unos vitamina pokušajte njihov nedostatak nadoknaditi uzimanjem vitaminskih pripravaka.

Nutricionistički savjeti protiv ispadanja kose

1 – Proteini se sastoje od aminokiselina koje su nužne za izgradnju novih stanica, pa tako i kose. Unos namirnica u organizam na kosi će se odraziti tek nekoliko mjeseci kasnije, stoga je nužnu uvijek imati zdravu prehranu i ne očekivati trenutne rezultate. Dobar izvor proteina su meso, jaja, soja, jezgričasti i morski plodovi.

2 – Nemojte izbjegavati ugljikohidrate. Važno je da se usredotočite na konzumiranje nerafiniranih ugljikohidrata. Izbjegavajte šećer, slatkiše, kolače, a naglasak stavite na voće i povrće, žitarice, smeđu rižu i krumpir.

3 – Naše tijelo treba i masnoće. One bi trebale u našoj prehrani imati oko 25% udjela.

4 - Poduprite prehranu vitaminima i mineralima.

- Kosu perite blagim šamponima -

Za pranje koristite blage i neutralne šampone.

- Vježbajte redovito -

Vježbajte redovito. Tjelovježba smanjuje stres, jedan od glavnih uzročnika ispadanja kose.

- Prirodno liječenje ispadanja kose -

Osim gore navedenog vlasištu možete pripomoći i biljnim pripravcima.  Sve navedeno moguće je kupiti skoro u svakoj ljekarni ili biljnoj drogeriji.

Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu). Osim kamilice dobro djelovanje može postići i čaj od koprive, jedan put ispirite kosu čajem od listova, a slijedeći put čajem od korijena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu).

Vlasište redovito masirajte s iscjetkom iz listova oraha  ili iscjetkom lavande pomiješane s jednakom količinom glicerina. Umjesto iscjetka možete koristiti i ulja tih biljaka.

Za utrljavanje u vlasište najbolje je koristiti pripravak od svježih kopriva. Pola kg svježih listova kopriva (ako ih nemate priliku negdje sami ubrati, pokušajte ih potražiti na placu) prelijte s litrom kipuće vode, te ostavite 30 minuta. Lagano procijedite, te nakon toga iz kopriva iscijedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (osim u ljekarnama možete ga kupiti u dm-u i svim većim trgovačkim centrima na odjelu kozmetike). Tom mješavinom trljajte vlasište najbolje 3 puta dnevno, oko 20 puta na tjedan.

Redovito korištenje eteričnog ulja mente može izliječiti vaše vlasište, pomoći vam da se oslobodite iritacije, prhuti i vratite ph ravnotežu, folikule vaše kose moći će ponovno disati, a sve to stimulira rast kose i sprječava ispadanje kose.

Možda vam se od ovog gore navedenog čini jednostavnije kupiti gotov pripravak, ali takvim pripravcima gotovo nikad ne znate točan sadržaj, te ponekad mogu zbog svog kemijskog sastava vlasištu nanijeti više štete nego koristi. Neki kuponi pripravci su odlični, a li ne svi, pa ih dobro proučite.

5 biljaka koje ubrzavaju rast kose

Rast kose je tema o kojoj se mnogo razgovara. Dok neki tvrde kako, ma što da učinili ona će rasti svojim tempom, drugi tvrde da se može ubrzati njen rast primjenom biljnih kura. Ovo su biljke koje morte koristiti kao maske za kosu na vlasište i kosu ili kroz šampone ili regeneratore ako ih u sebi sadrže.

-1- Aloe vera

-2- Ružmarin

-3- Ginko biloba

-4- Kadulja

-5- Kopriva 

Odlični izvori dodatnih informacija o ovoj temi:

Prirodni savjeti protiv ispadanje kose

Ispadanje kose – prehrana

Čaj protiv ispadanja kose

Pojačano opadanje kose kod žena

Zbog čega gubim kosu?

Eterično ulje mente za rast kose i vlasište

Može li se spriječiti ispadanje kose?!

5 biljaka koje ubrzavaju rast kose

Uzroci pojačanog opadanja kose kod žena

Uzroci pojačanog opadanja kose kod žena mogu biti najrazličitiji, od prirodnog sezonskog obnavljanja do nekog unutarnjeg poremećaja. Ovo su oni najčešći:
- Nakon porođaja, kod dojenja ili ukoliko uzimaju pilule protiv začeća,
- Kod ulaska u menopauzu dolazi do smanjenog lučenja ženskih spolnih hormona pa može doći do usporavanja rasta i značajnog ispadanja kose.
- Kosa ponekad ispada zbog sezonskog obnavljanja, najčešće u jesen.
- Kao posljedica pretjeranog tretiranja, feniranja, onduliranja, bojanja ili prečestog i agresivnog pranja kose.
- Iscrpljujuće dijete, nepravilna prehrana.
- Stres.


 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.