8 razloga za doručak

 

 

 

 

8 razloga za doručak

 

Jedna stara poslovica kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Čini se kako se i svjetski stručnjaci slažu s tim. Želite li živjeti zdravo, doručak ne biste trebali preskakati. Preskakanje najvažnijeg dnevnog obroka može smanjiti razinu energije, koncentracije i udebljati vas.

-1- Doručak vam pomaže smršaviti

Postoje znanstveni dokazi prema kojima je redovito doručkovanje povezano s dugoročnim očuvanjem vitke linije i smanjenjem težina. Ako redovito doručkujete na taj način stimulirate metabolizam jer signalizirate tijelu kako može slobodno trošiti „gorivo“. Ako preskočite doručak, tijelo se prebacuje na „štedni mod“, što znači da troši manje kalorija.

-2- Preskakanje doručka vas deblja

Istraživanja su pokazala kako osobe svih dobnih skupina koje preskaču doručak imaju veće sklonosti debljanju i veći indeks tjelesne mase.

Pojednostavljeno, ako niste predebeli, a preskačete doručak to ćete postati.

-3- Preskakanjem doručka teže zadovoljavate nutricionističe potrebe

Prema nutricionistima odrasle osobe trebaju dnevno 5 porcija voća ili povrća, 3 kruha ili žitarica, 2 mlijeka i mliječnih proizvoda, te 2 mesnih proizvoda ili alternativnih.

Ako preskočite doručak teže ćete sve ovo ukomponirati u dva glavna obroka koja su vam preostala.

-4- Lako ga jesti ako i niste gladni

Priznajemo, ponekad je ujutro i sama pomisao da bi nešto osim kave ili soka stavili u želudac mučna, ali na sreću postoje tekući doručci. Lagano s njima privikavajte organizam na jutarnji unos hrane.

-5- Imat ćete više energije

Hrana je glavi izvor energije za čovjeka, pa ako organizam već ujutro opskrbite energijom bit ćete živahniji i poletniji cijeli dan.

-6- Manje su šanse da ćete varati na dijeti

Ako ne doručkujete tijelo će „pregladnjeti“ te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom sljedećih obroka.

-7-   Bit ćete pametniji

Doručak mozak opskrbljuje energijom, te ćete biti sposobniji usredotočiti se na zadatke pred sobom i bolje ih rješavati.

-8- Dajete dobar primjer svojoj djeci

Jedite doručak pred djecom i na tja način im budite dobar primjer. Neka vam doručak postane obiteljska rutina.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.