Sinusi

 

 

 

 

Sinusi

 

Poznat vam je osjećaj punine u licu, pritisak iza očiju, otežano disanje kroz nos, neugodan miris u nosu, otjecanje stražnjeg dijela sluzi iz stražnjeg dijela nosa u grlo. Ako ne, vi ste pravi sretnik. Ako da, vi ste samo broj u mnoštvu ljudi sklonih sinusitisu.

Sinusitis je upala sinusa. Javlja se kada se epitel koji prekriva sinuse upali i nateče, te izaziva pritisak, bol i začepljenje sinusa.

Upala sinusa je prenosna bolest. To se događa kapljičnim putem - kašljem, disanjem, slinom ili dodirom.

U početku je upala sinusa u pravilu virusna, što dovodi do oticanja sluznice pri čemu se zatvaraju otvori koji povezuju sinuse s nosom i grlom. Uslijed toga dolazi do zadržavanja sluzi i množenja bakterija u sinusima, te stvaranja gnoja. Kada se sinusi ispune gnojem uslijed pritiska javlja se osjećaj pritiska i boli.

Ukoliko opisano stanje traje duže od nekoliko tjedana dolazi do jačeg oštećenja sluznice i pojave tzv. kronične upale sinusa.

Primarni simptomi upale sinusa su:


Bol i pritisak u licu
Začepljenost nosa
Gubitak mirisa
Kašalj

Dodatni simptomi upale sinusa mogu uključivati:


Vrućicu
Neugodan zadah
Umor
Bol zubnog mesa

Ti simptomi su obično najizraženiji ujutro jer se noću, uslijed ležećeg položaja za vrijeme spavanja upalni sekret iz sinusa najlakše ocijedi u grlo.

Cilj liječenja bi trebao biti otvaranje sinusa.

Dobra i zdrava prehrana, koja sadrži voće i sirovo zeleno povrće može pomoći otvaranju sinusa, ali i prevenciji nastanka upale. Također su vrlo korisni vitamini A i C. Vitamin A se nalazi u naranči, te žutom povrću, punomasnom mlijeku, vrhnju, maslacu…

Vitamin C se nalazi u citričnom voću, šipku, brokulama, rajčicama, paprikama…

Korisno je sve čime se općenito jača imunitet.

Važno je također, piti mnogo tekućine, najbolje čaja.

Stari ljekoviti recept za odčepljene sinusa je para. Udišite paru iz smjese vode i šalice čaja. Dodate li u vodu nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili bosiljka vrlo je vjerojatno da će vam se nos odčepiti.

Stanje može olakšati i ronjenje u morskoj vodi, ali za to ćete ipak trebati pričekati još nekoliko mjeseci, a u međuvremenu mogu pomoći kupovne kapi za nos na temelju morske vode. Ili ukapavanje obične vode zasoljene morskom kuhinjskom soli (na 3 dl, stavite jednu čajnu žličicu morske soli, važno je da bude prirodna morska bez dodataka joda, a voda prethodno prokuhana pa ohlađena). Nakon ukapavanja potrebno je nos dobro ispuhati, kako se voda ne bi zadržavala u sinusima što može pogoršati stanje.

Upalu sinusa ćete spriječiti izbjegavate li propuhe i sjedenje kod otvorenih prozora.

Klima također utječe na začepljenje sinusa. Pobrinite se da je u prostoru u kojem boravite uvijek dovoljna količina vlažnosti i da zrak nije isušen. Na ovo treba posebno obratiti pozornost zimi, jer centralno grijanje isušuje zrak.

Razlikovanje Prehlade, alergije i upale sinusa (sinusitisa)Korisne savjete za prirodnu pomoć pri liječenju upale sinusa možete potražiti na ovim linkovima:


Čaj od limuna i cimeta za sinuse
Čarobna juha za liječenje svih glavobolja
Liječenje upale sinusa i prehlade
Sinusi – Prirodni lijekovi


3 načina da identificirate upalu sinusa


-1- Upala sinusa započinje u nosu

Bilo da se radio kroničnoj ili akutnoj upali sinusa, upala uzrokuje povećanu proizvodnju sekreta, što će postupno zatvoriti nosnice. Prvi signal upale sinusa su poteškoće s disanjem. Kada ispušete nos, pogledajte iscjedak. Ako je zelen ili žućkaste boje to signalizira kako je infekcija prisutna.

-2- Bol se šiti oko zone sinusa

Upala sinusa smanjuje prostor u sinusnim šupljinama. To kreira bolnu situaciju koja se manifestira glavoboljama, bolovima u ušima, bolovima u vilici ili osjetljivosti na licu oko područja nosa i obraza. Pritisak u sinusima kreira bolove u pozadini oka i čeonom području.

-3- Neugodan zadah

Kada se sinusi napokon pođu cijediti zbog otjecanja bakterija kroz grlo primijetit ćete neugodan zadah, a bakterije mogu uzrokovati i grlobolju.

Vezano:
Razlikovanje sinusne glavobolje i liječenje prirodnim putem
3 načina da identificirate upalu sinusa
Prehlada, alergija ili sinusitis? Kako razlikovati?

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.