Jutarnje mučnine kod trudnica

 

 

 

 

Jutarnje mučnine kod trudnica

 

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Počinju oko četvrtog i kod većine završavaju oko dvanaestog tjedna trudnoće. Rijetke su trudnice kojima se produže na cijelo vrijeme trudnoće.

Mučnina je najgora ujutro, no, može se održati i tijekom cijeloga dana..

Jutarnja mučnina i povraćanje obično nemaju posljedica za bebu, osim ako su baš intenzivni.
Uzrokuje ih hormon humani gonadotropin – HCG koji pomaže trudnoći, ali ima utjecaja na probavni sustav. Također, visok nivo estrogena i progesterona ima isti učinak.

Da bi ove mučnine imale što manji utjecaj na vas poželjno je da izbjegavate prženu hranu, umake, šampinjone, kečap, senf, te napitke koje sadržavaju kofein.

Poželjna hrana su sva peciva, suhe žitarice, pileće meso, krumpir, puding, jogurti, suho i koštunjavo voće. Sigurno niste znali da u poželjnu hranu spadaju i žvakaće gume. Još jedna vrlo važna stvar je to da pijete dosta tekućine da ne biste dehidrirali. Hladna voda uvelike pomaže.

Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da jedete male ali česte obroke tako da želudac nikad nije prazan, ali ni pretrpan. Ako vam je mučno i od samih mirisa izbjegavajte kuhanje u ovim tjednima trudnoće, sigurno ćete pronaći nekoga da vas zamijeni.

Još jedan vrlo važan savjet je da prilikom povraćanja želučana kiselina može omekšati zubnu caklinu stoga nije preporučljivo upotrebljavati jake paste za zube.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.