Znojenje

 

 

 

 

Znojenje

 

Znojenje je sasvim prirodan proces prirodan proces. Njime se regulira tjelesna temperatura. Tijelo luči vodu, ta voda se isparava i na taj način tijelo se hladi.

 

Do znojenja ne dolazi samo prilikom bavljenja sportom ili pri vrućinama, dovoljno je malo stresa, uzburkanih osjećaja i odmah osjetimo kako nas oblijeva znoj, upravo tada mirisi su jači i neugodni.

 

Inače, svježe izlučeni znoj nema mirisa. No, kada se znoj počne raspadati, pod utjecajem bakterija, koje se nakupe na našoj koži, poprima neugodan miris.

 

Deodoranse ili antiperspirante trebalo bi redovno upotrebljavati. Bitno je da se odlučite za onaj koji vama najbolje odgovara.

 

Alkoholni deodoransi su manje učinkoviti od antiperspiranata jer alkohol dosta brzo isparava, a onda je presudno je li miris deodoransa jači od vašeg prirodnog. Ako se malo znojite onda bi vam ovakva zaštita trebala biti dovoljna.

 

Ali ako vam alkoholni deodoransi nisu dovoljni probajte antiperspirante. Oni probleme rješavaju u samom korjenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje.

 

Ipak, oni se ne preporučuju osobama osjetljive ili iziritirane kože jer bi je oni dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebale koristiti deodoransne kreme koje su dosta nježnije prema koži.

 

Još jedna važna napomena je da funkcija sprječavanja znojenja ili ublažavanja prirodnih mirisa ovisi o sastavu deodoransa, a ne vrsti pakiranja.

 

Dakle odgovarajući možete kupiti u kojem god obliku želite (stick, sprej…).

 

Što je normalno znojenje teško je definirati, jednostavno neki se ljudi znoje manje, neki više.  Ukoliko smatrate kako se pretjerano znojite i ono vam već počinje smetati ili stvarati osjećaj neugode možete ga pokušati smanjiti pomoću ovih prirodnih pripravaka.

 

-         U čaj od kamilice iscijedite sok od pola limuna i dodajte tri žlice šećera. Pije se navečer prije spavanja.

-         S ½ l ključale vode zalijete dvije žlice čaja od kadulje ili lavande. Procijediti nakon 10 minuta. Pijete dvije šalice čaja nakon glavnih obroka 5 dana.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.