Zdravlje

Zdravlje

Prehranom protiv povišenog kolesterola

 

 

 

Prehranom protiv povišenog kolesterola

 

 

 

 

 

Nema smisla poricati činjenicu da je zdrava prehrana prva linija obrane kada je u pitanju kolesterol. Ove namirnice trebali biste smanjiti u svojoj prehrani ili čak potpuno eliminirati ukoliko vam je dijagnosticiran povišen kolesterol.

- 1 – Proizvodi od punomasnog mlijeka

S proizvoda poput sladoleda ili punomasnog sira prebacite se na dijetne jogurte ili na manje bogate mozzarella sireve.

- 2 – Prerađeni mesni proizvodi

Kobasice, salame, hrenovke i sl. loše će utjecati vašu na razinu kolesterola, kad ih kupujete tražite one s manje masnoća poput pilećih hrenovki i kobasica.

- 3 - Pomfrit

Kaže se da je pomfrit pravi ubojica. Ne postoji gotovo ništa gore što možete učiniti za povišeni kolesterol od naručiti veliku porciju pomfrita.

- 4 – Tropska ulja

Kokosovo ulje, avokadovo i sl. Iako razina lošeg kolesterola u njima varira pokušajte ih zamijeniti uljima koja sadrže zdravije masnoće poput maslinovog.

- 5 -  Kolači

Kolači, posebno tvornički upakirana slatka peciva i kolači.

Ali postoje i namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola. Ovo su neke od njih, pa ih ukomponirajte u svoju prehranu.

- 1 – Bademi

Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.

- 2 – Zobena kaša

Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće.

- 3 – Morski plodovi

Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama spada u skupinu namirnica poznatih po „dobrim“ masnoćama, a posebno riba poput lososa i tunjevine.

- 4 – Crveno vino

Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.

- 5 - Soja

Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.

 

Oglas

 

 

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

Oglas