Neugodan zadah

 

 

 

 

Neugodan zadah

Neugodan zadah je još uvijek jedna od tema o kojima se izbjegava razgovarati, iako prema istraživanjima svaka druga osoba ima neugodan zadah. Njega mogu uzrokovati različiti čimbenici poput upaljenog zubnog mesa, loše prehrane, nedijagnosticiranog dijabetesa, kronične upale sinusa ili bolesnih jetra, ali najčešći razlog je ipak nepravilna higijena.

Ako sumnjate da je vaš zadah neugodan otiđite stomatologu da vam provjetri kiselost i razinu sumpora u usnoj šupljini, ali brzi test možete napraviti i sami. Jezikom navlažite (poližite) zapešće ruke i pustite 15-tak sekundi da se osuši. Nakon toga pomirišite kožu, ako je miris neugodan vjerojatno je takav i vaš zadah. Drugi način je mirisanje daha. Duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako biste omirisali vlastiti dah. Ukoliko postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, to isto možete napraviti i izdisanjem kroz nos.

Ako mislite da bi vaš zadah mogao biti neugodan, prvo što trebate napraviti je nazvati stomatologa, koje će provjeriti stanje vaših zubi i riješiti eventualne probleme.

Često uzrok neugodnog zadaha može biti i zubni plak koji se nakuplja na površini zubi. Dobra zubna higijena, što uključuje pranje zubi dva puta dnevno i ispiranje usne šupljine, je nužna kako biste riješili problem plaka.

Kada iščetkate zube vaš posao nije gotov. Na jeziku se nalazi najveći broj bakterija uzročnika neugodnog zadaha, njega također možete iščetkati najobičnijom četkicom za zube i pastom.  

Gume za žvakanje s xylitolom također mogu pomoći. Xylitol je prirodni zaslađivač koji pomaže u sprječavanju nastanka zubnog plaka. Xylitol potiče lučenje sline koja je sama po sebi dobra u borbi protiv neugodnog zadaha. Što je vaša usna šupljina suša, razvija se više bakterija i zadah postaje neugodniji.

Piće također pomaže sprječavanju isušivanja usta, a zeleni čaj je prema Japanskim znanstvenicima, vrlo dobar izbor. Bogat je atioksidantima koji liječe oštećeno zubno meso. U ekstremnim slučajevima, kod jako isušenih usta preporučuje se i umjetna slina.

Žvakanje svježeg peršina je visoko na ljestvici pomoći kod neugodnog zadaha. Peršin je bogat zelenim pigmentom, klorofilom, koji je moćan osvježivač.

U pomoć vam može priskočiti i ulje metvice (mente). Nekoliko kapi ulja metvice nakapajte na jezik, osim što je ugodne arome, navodno je vrlo učinkovito kod uništavanja bakterija.  

Nažalost postoje određene vrste namirnica koje će nevažno o zubnoj higijeni uzrokovati neugodan zadah jer će se sastojci kroz krvotok prenijeti do pluća i svaki izdah učiniti neugodnim.

S druge strane hrana bogata antioksidantima i vitaminom C je potrebna za zdravo zubno meso. Suplement koenzima Q10 također je vrlo vrijedan kod  liječenja oštećenog zubnog mesa.

Na kraju, koliko god se trudili održati dah svježim ukoliko pušite nema pomoći.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.