Bundeve u zdravoj prehrani

 

 

 

 

Bundeve u zdravoj prehrani

Još neki od naziva su buča i turkinja. Uzgaja se i različitim hrvatskim krajevima i mnogo je sorti.

Bundeva sadrži veliki postotak vode (do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama. Bundeva je niskokalorična. Po vrijednosti bjelančevina bliska je mesu. Također, sadrži i mnogo vitamina iz skupine A i skupine B, te betakarotena i minerala.  Meso bundeve je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrijednost bundeve je oko 26 kcal na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B skupine, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom.

Kako se bundeva može pripremati

Bundevi uvijek prije pripreme ogulite koru, iznutra nožem izdubite i vlaknastu sredinu.

Od bundeve možete pripremiti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela. 

Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati.  Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.

Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve.  Kuhane bundeve možete upotrijebiti s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.

Uz jela od bundeve koriste se začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta.

Recepti za jela od bundeve

Ulje od bundeve (bućino ulje) 

U prehrani se sve češće koristi i bundevino ulje. Ulje sadrži sve vitamine i minerale poput pulpe bundeve, ali u znatno većim količinama.  Ulje sadrži korisne esencijalne masne kiseline, a zanimljivo je da je ulje bundeve izvor alfa linolenske oleinske kiseline koje često nedostaje u našoj tradicionalnoj kuhinji.

Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesna ulja.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve imaju također veliku hranjivu vrijednost. Energetska vrijednost sjemenki dvadeset je puta veća od mesnatog dijela bundeve. Ali su one i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Sjemenke bundeve su odlično sredstvo protiv crijevnih parazita, a preporučuju se kod dječjih glista.

Sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrijednost, ali se treba pripaziti da se ne ukloni tanka, sivkasto-zelenkasta opna.

Bundeva u prirodnom liječenju

Meso ili pulpa bundeve povoljno utječe na regulaciju probave. Količinu bundeve u prehrani trebali biste povećati patite li od zatvora, imate li osjetljiv ili bolestan želudac ili crijeva. 

Bundeva je prirodni diuretik te bi je trebale jesti osobe s upalama mokraćnih putova, upalom bubrega, mjehura i žući, te bolesnom prostatom.

Sjemenke bundeve nesoljene i nepržene, po otprilike jednu jušnu žlicu svaki dan tijekom cijelog ciklusa preporučuju se ženama u reproduktivnoj dobi. One su jako bitne za žene starije od 35 godina jer ove sjemenke popravljaju kvalitetu jajašca, ali dobre su i za mlađe žene.

Maska za lice od bundeve

Treba vam šalica pirea od papaje, pola šalice mesa bundeve  i 1 utučeno jaje.

Pripremite masku da dobijete kašicu. Nanesite na čisto lice izbjegavajući područje oko očiju kako maska ne bi dospjela u kontakt s očima. Ostavite masku da djeluje 10 minuta. Isperite toplom vodom.


 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.