Refleksologija

 

 

 

 

Refleksologija

Refleksologija spada u alternativne metode liječenja. Njom se pokušava potaknuti opuštanje i liječe se neke zdravstvene tegobe, posebno vezane uz mišićni sustav. Sastoji se u manipuliranju određenih predjela na stopalima i rukama sa svrhom ostvarivanja ravnoteže.

Prema refleksologiji, određena područja na stopalima i dlanovima odgovaraju određenim organima i tjelesnim sustavima, pa se stimuliranjem (masažom) uklanjaju energetske blokade koje uzrokuju oboljenja i bolove.

Raspored područja na stopalima odgovara strukturi organizma, pa su organi desne strane tijela zastupljeni na desnom stopalu, a lijeve na lijevom.

U temeljnoj tehnici refleksologije upotrebljava se unutarnji rub jagodice palca, te se njime lagano pritišće (hoda, gmiže prema naprijed) gdje se savija prvi zglob na palcu pri pokretima naprijed i neznatno ispravlja.

Dok se „radi“ na određenom području jednom rukom trebali biste raditi, a drugom pridržavati stopalo u udobnom položaju.

ZONE NA STOPALIMA
Po duzini stopalo je podijeljeno na četiri zone

dužna prstiju odgovara vratnim kralješcima

dio ispod prstiju odgovara leđnim kralješcima

dio iznad korijena pete odgovara lumbalnim kralješcima

površina pete odgovara dnu kralješnice

Prsti:

Palac - hipofiza

Dva prsta do palca - oči

korijen malog i prsta do njega - uši

vrh malog prsta - dojka

Zone:

Ispod korijena prstiju - pluća

Zona ispod nje, prema vanjskom rubu stopala - srce

Središnji dio stopala pokrivaju zone

sredina - pleksus

ispod nje - žuč, jetra i bubreg

prema vanjskom rubu stopala - slezena

prema unutarnjem rubu stopala - želudac

Zona iznad korijena pete

vrh - debelo crijevo

ispod -- tanko crijevo

Površina pete -- zona genitalnih organa

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.