Korištenje eteričnih ulja

 

 

 

 

Korištenje eteričnih ulja

Eterična ulja su iznimno koncentrirani mirisni ekstrakti dobiveni stavljanjem mirisnog cvijeća u mast ili destilacijom od cvijeća, lišća ili korijenja.

Ulja se, ovisno o vrsti, masiraju u kožu, dodaju u kupke, kozmetičke preparate ili služe za inhalaciju.

Učinkovitost

Aromaterapija (korištenje esencijalnih sastojaka biljaka u ljekovite svrhe, odnosno poboljšanja čovjekovog psihofizičkog stanja) nije dokazano učinkovita, međutim istraživanja pokazuju kako se uz pomoć aromaterapije može pripomoći liječenju nekih bolesti ili olakšati neka stanja.

Njena učinkovitost ovisi o mnogim uvjetima i stanju pacijenata.

Jesu li sigurna?

Esencijalni sastojci iz biljaka sadrže kemikalije koje mogu imati direktan utjecaj na osobu ili utjecaj na učinkovitost nekih konvencionalnih lijekova, zbog toga eterična ulja uvijek koristite s određenom dozom opreza, prema uputama, a bilo bi dobro prethodno se posavjetovati sa stručnom osobom ili liječnikom. Eterična ulja se u pravilu ne bi smjela gutati jer ponekad jedna kap ulja može odgovarati količini do 50 g cijele biljke. Zbog toga neka mogu ulja biti otrovna, a u većoj dozi i smrtonosna.

Djelovanje

Vjeruje se kako miris ulja ima učinak na limbički sustav mozga, zadužen za koncentraciju, kontrolu pamćenja, osjećaja i hormona, a kroz kožu se apsorbiraju i djeluju izravno na organizam.

Smatra se da svako eterično ulje ima određeno djelovanje ovisno o biljci od koje je napravljeno. Osnovno djelovanje možete najčešće pročitati na etiketi ili uputstvu priloženom uz bočice.  

 

Kako koristiti eterična ulja

-1- Mirisno oplemenjivanje prostora

Kako bismo mirisno oplemenili neki prostor potrebne su nam aroma lampe. To su obično keramičke lampe u čije se postolje zapali svijeća, koja zagrijava gornji dio lampe, posudicu u koju se stavi voda i nekoliko kapi eteričnog ulja.


-2- Inhalacija

Inahalacija je posebno korisna kod bolesti dišnog sustava, ali je intenzivnija od osvježavanja prostora pa ima i jače djelovanje, stoga bi bilo dobro prije inhaliranja potražiti savjete stručne osobe. O posudu s oko 1 l kipuće vode treba nakapati maksimalno 5 kapi eteričnog ulja i udisati paru. Treba pripaziti da para ne bude prevruća kako ne bi opekla lice, te se preporučuje držati zatvorene oči.

-3- Kupke-

Kadu treba napuniti vodom, te dodati najviše 10 kapi eteričnog ulja. Vodu dobro razmutiti, zatim se opuštati u kupki.


-4- Masaže

Eterično ulje kojim se masira mora biti uvijek razrijeđeno kako ne bi izazvalo iritacije. Najveća koncentracija koju smijete imati je 10 kapi na 100 ml nekog baznog ulja jer će u protivnom eterično ulje izazvati iritacije kože.

 

 

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.