COVERmagazin.com

Treba li vam dijeta?

Treba li vam dijeta?

Iako u novije vrijeme osobe znaju smišljati svakojake izlike i navoditi razloge debljanja, osim u rijetkim i iznimnim situacijama ljudi se debljaju zbog toga što jedu previše i imaju premalo aktivnosti, odnosno zbog neravnoteže u odnosu unosa i potrošnje kalorija.

Ako je vaš indeks tjelesna mase (ITM) iznad normalnog raspona riskirate oboljenje od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, te nekih vrsta tumora poput raka prostate i na grudima.

Također, vjerojatno ćete osjetiti još neke zdravstvene probleme poput bolova u leđima, brže ćete ostajati bez daha i imati poteškoće sa spavanjem.

Pravilo je: što je vaš ITM udaljeniji od normalnog, to ćete više problema osjećati.

Gubljenje kilograma ovisi o ravnoteži između unosa i potrošnje energije. Ako konzumirate više energije iz hrane i pića nego što je vaše tijelo sposobno potrošiti kroz normane tjelesne funkcije i aktivnosti, debljat ćete se.

Smanjenje unosa kalorija, odnosno količine hrane koju jedete i povećana tjelesna aktivnost  dovest će do gubljenja kilograma.

Ako smanjite dnevni unos kalorija za oko 500  (dnevno je u prosjeku zdravoj ženskoj osobi potrebno oko 2.500 kalorija) tjedno ćete izgubiti oko 0,5 kg. To je ujedno i najzdravije količina koju tjedno može izgubiti. Mnogi stručnjaci se slažu da je sve preko toga naglo i nezdravo za organizam.

Prije nego što započnete uvoditi promjene u svoj životni stil, važno je da se zapitate je li ovo pravo vrijeme za dijetu?

Razlozi zbog kojih se odlučujete na dijetu ovise isključivo o vama, ako se odlučite na dijetu zbog tuđih nagovaranja, sigurno nećete izdržati. Ako prolazite kroz neke promjene životnih okolnosti, poput promjene posla, prekida s partnerom, to može biti dobar poticaj i za početak dijete i promjene izgleda. Ali ponekad osobe imaju najviše uspjeha s dijetama baš kada su najmirnijem životnom razdoblju. Sve je dakle individualno.

Kad god odlučili krenuti s promjenama u životnim navikama potrudite se osjećati pozitivno i spremno suočiti se s izazovom.

Pažljivo razmislite o svojim dnevnim navikama. Dobro bi bilo i pisati „dnevnik“ prehrane u koji ćete upisivati sve što unosite u organizam i zbrajati kalorije. To će vam pomoći da shvatite koliko zaista jedete.

Najvažnije je ne postavljati prevelike ciljeve i ne izgladnjivati se, niti odricati hrane koju najviše volite. Ključ je u umjerenosti.

 

 

 

15 ranih signala trudnoće

Kako izgubiti 5 kg u 7 dana

Recept za kuhano vino

Pokloni za Valentinovo

Prirodno posvijetlite ili potamnite kosu

Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Stvari koje vas sprječavaju da izliječite depresiju

Rođendanski pokloni za djecu prema dobi

Trikovi za različite frizure

Prirodni regenerator za kosu

Majonezu na kosu?!

6 simptoma koje ne biste trebali ignorirati

15 ranih signala trudnoće

Savjeti za pravilno čupanje obrva

Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta

Pravila pohranjivanja hrane u frižider

Koliko šećer ima kalorija?

Koliko vaše tijelo može podnijeti?

Iskoristite prirodu za ljepotu

Bizarne dijete poznatih osoba

Pokloni za Valentinovo koji vas neće koštati ni jedne kune

7 odgovora na uvredu

Čemu toliko nezadovoljstvo?!

Odabir prezimena nakon udaje – tradicija i običaji

Formula za uspjeh veze: Žena bi trebala biti starija 7 godina

Moć pozitivnog razmišljanja

Smršavite na zdrav i lak način

Rođendanski pokloni za djecu prema dobi

Čestitke po prilikama

Haljina prema tipu tijela – kako prekriti nedostatke

Što pet cigareta dnevno čini vašem zdravlju

Za i protiv života na selu i malim gradovima

Oduševite je na prvom spoju

Koliko često bi trebalo čistiti kuću?!

Naučite pravilno se predstaviti

Kako se postaje nutricionist?

Što osjećaju muškarci, a što žene?

10 signala da je gej

Lirična ljubav - Svaka peta osoba u braku zaljubljena u nekog drugog

Kako ćete znati jeste li zdravi?!

Kako utješiti bližnje suočene gubitkom?

Pomaže li voda da se riješite akni?

Šalica crne kave za mršavljenje

Kako se nositi s gubitkom posla

Istrenirajte mozak i tijelo kroz jednu minutu dnevno

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.