Treba li vam dijeta?

 

 

 

 

Treba li vam dijeta?

 

Iako u novije vrijeme osobe znaju smišljati svakojake izlike i navoditi razloge debljanja, osim u rijetkim i iznimnim situacijama ljudi se debljaju zbog toga što jedu previše i imaju premalo aktivnosti, odnosno zbog neravnoteže u odnosu unosa i potrošnje kalorija.

Ako je vaš indeks tjelesna mase (ITM) iznad normalnog raspona riskirate oboljenje od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, te nekih vrsta tumora poput raka prostate i na grudima.

Također, vjerojatno ćete osjetiti još neke zdravstvene probleme poput bolova u leđima, brže ćete ostajati bez daha i imati poteškoće sa spavanjem.

Pravilo je: što je vaš ITM udaljeniji od normalnog, to ćete više problema osjećati.

Gubljenje kilograma ovisi o ravnoteži između unosa i potrošnje energije. Ako konzumirate više energije iz hrane i pića nego što je vaše tijelo sposobno potrošiti kroz normane tjelesne funkcije i aktivnosti, debljat ćete se.

Smanjenje unosa kalorija, odnosno količine hrane koju jedete i povećana tjelesna aktivnost  dovest će do gubljenja kilograma.

Ako smanjite dnevni unos kalorija za oko 500  (dnevno je u prosjeku zdravoj ženskoj osobi potrebno oko 2.500 kalorija) tjedno ćete izgubiti oko 0,5 kg. To je ujedno i najzdravije količina koju tjedno može izgubiti. Mnogi stručnjaci se slažu da je sve preko toga naglo i nezdravo za organizam.

Prije nego što započnete uvoditi promjene u svoj životni stil, važno je da se zapitate je li ovo pravo vrijeme za dijetu?

Razlozi zbog kojih se odlučujete na dijetu ovise isključivo o vama, ako se odlučite na dijetu zbog tuđih nagovaranja, sigurno nećete izdržati. Ako prolazite kroz neke promjene životnih okolnosti, poput promjene posla, prekida s partnerom, to može biti dobar poticaj i za početak dijete i promjene izgleda. Ali ponekad osobe imaju najviše uspjeha s dijetama baš kada su najmirnijem životnom razdoblju. Sve je dakle individualno.

Kad god odlučili krenuti s promjenama u životnim navikama potrudite se osjećati pozitivno i spremno suočiti se s izazovom.

Pažljivo razmislite o svojim dnevnim navikama. Dobro bi bilo i pisati „dnevnik“ prehrane u koji ćete upisivati sve što unosite u organizam i zbrajati kalorije. To će vam pomoći da shvatite koliko zaista jedete.

Najvažnije je ne postavljati prevelike ciljeve i ne izgladnjivati se, niti odricati hrane koju najviše volite. Ključ je u umjerenosti.

 

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.