Jaja – nutricionistička vrijednost

 

 

 

 

Jaja – nutricionistička vrijednost

Jaja su dugo vremena smatrana «lošom» namirnicom kada je srce u pitanju. Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju kako, ne samo da to nije istina, nego da su jaja neka vrsta «super-namirnice».

Prema njima, jaja u stvari štite organizam od srčanih bolesti, raka dojke, problema s očima, a mogu vam pomoći i da izgubite na težini. Jaje srednje veličini ima samo 78 kalorija i relativno nisku razinu masti.

Jaja sadrže kolesterol i zbog toga su bila deklarirana kao loša, međutim jaja sadrže oko 13 esencijalnih sastojaka važnih za zdravlje.

Vitamin E u njima štiti od srčanih bolesti, vitamin D koristi dobrom zdravlju kostiju, a njihovo bogatstvo vitaminom B i vitaminom A olakšava vitalne funkcije organizma.

Prema istom istraživanju teenagerice koje jedu jedno jaje dnevno osiguravaju sebi zaštitu od raka dojke u kasnijim godinama.

Lutein u jajima pomaže sprječavanju problema s nekim bolestima očiju, a selen i cink nužni su za normalno funkcioniranje organizma, njegov rast i obnovu.

 

Naravno, jaja kupujte samo od uglednih proizvođača, čuvajte ih u hladioniku, najbolje u njihovim kutijama i ne prekoračujte rok trajanja.

COVERmagazin.com


 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.