Stresan posao uzrokuje depresiju

 

 

 

 

Stresan posao uzrokuje depresiju

Promatranjem tisuću 32-godišnjaka znanstvenici su došli do zaključka kako je u 45% slučajeva kada se pojavila depresija bila uzrokovana stresnim zaposlenjem.

Visoko zahtjevni poslovi u kojima je nemoguće kontrolirati rezultate u kombinaciji s dugotrajnim radnim vremenom i velikom količinom posla uzrokuju češće pojavljivanje depresivnog stanja.

Znanstvenicu su za potrebe istraživanja pronašli osobe najrazličitijih zanimanja, uključujući glumce, kirurge, pilote, novinare i policajce. Postavili su im pitanja poput: rade li duže nego što bi preferirali, osjećaju li prevelik pritisak, je li njihov posao pretjerano emotivan i jesu li im poslovni zadaci uvijek jasni. 

Istraživanje je pokazalo kako je u 45% slučajeva anksioznosti ili depresije kod prethodno mentalno zdravih osoba uzrokovao stresan posao.

Znanstvenici kažu kako je najvjerojatnije razlog koji dovodi do takvih psihičkih stanja to što osobe koje rade previše nemaju vremena za društvene aktivnosti, te kako bi se na neki način trebalo upozoriti zaposlenike na takvim radnim mjestima na opasnosti, te ih potaknuti da posao ipak obavljaju fleksibilnije i ne provode toliko vremena u uredu.

COVERmagazin.com

02.08.2007.

 

 

Izdvojene teme

» POTROŠNJA KALORIJA » TABLICA KALORIJA » INDEKS TJELESNE MASE » DEPILACIJA » KONTRACEPCIJA » DEPRESIJA » ČAJEVI » VITAMINI I MINERALI » DIJETA » ZDRAVA PREHRANA

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.