24. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

11. tjedan trudnoće

Fetus je veličine oko 40 mm. Iako je uvelike sačinjen od...

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

Beba

11. tjedan trudnoće

Fetus je veličine oko 40 mm. Iako je uvelike sačinjen od fleksibilnog materijala kosti se lagano počinju formirati. Također, genitalije dječaka i djevojčice se počinju razlikovati. Oči su i dalje zatvorene. Stručnjaci kažu da su otkucaji srca znak da trudnoća napreduje dobro.

Vaše tijelo

Iako se beba pokreće i okreće unutar maternice vi to ne možete osjetiti, možda osjećate kruljenje u želudcu ili crijevima pa mislite da  kako osjetite bebu, ali to nije to.

Zdravlje i stil

Iako se ne trebate ulijeniti, sada se već neki sportovi ne preporučuju: poput skijanja, jedrenja, vožnje biciklom. Radije se odlučite za laganije oblike rekreacije poput šetnje, plivanja i laganijih vježbi.

Kegelove vježbe sada su već nužne kako biste spriječili inkontinenciju, u trudnoći i nakon poroda. Stisnite vaginalne mišiće 10 sekundi, i ponovite dvadesetak puta, tri puta dnevno.

Spavajte na strani što češće je moguće, jer stručnjaci tvrde kako ovaj položaj poboljšava protok krvi prema bebi.

Ako osjetite neke simptome narušenog zdravlja, pa makar se radilo i o običnoj prehladi nemojte sami posezati za lijekovima, nego razgovarajte s liječnikom koji će vam savjetovati pravi tretman, jer se mnogi lijekovi koje uobičajeno koristimo protiv bolova ne preporučuju u trudnoći.

Što kupiti

Sada je vrijeme za pripremanje dječje sobe, jer ćete kasnije kada vam trbuh naraste nešto teže je uređivati.

Odnos s partnerom

Razgovarajte s partnerom o tome kako će dijete utjecati na vaš odnos. Možda imate neke strahove pa bi bilo dobro o njima razgovarati s partnerom. Osim, što ćete riješiti nedoumice, otvoren razgovor će vas i zbližiti.