25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Štetnost ultrazvuka u trudnoći

Svako malo se nekim natpisima i novinskim naslovima kao da želi dodatno zaplašiti trudnice, pa se tako u posljednje vrijeme mnogo piše o štetnosti ultrazvuka...

Štetnost ultrazvuka u trudnoći

Svako malo se nekim natpisima i novinskim naslovima kao da želi dodatno zaplašiti i onako osjetljive trudnice, pa se tako u posljednje vrijeme mnogo piše o štetnosti ultrazvuka iako njegova nazovi štetnost nikad nije dokazana, a korisnost se često dokazuje.

Je li ultrazvuk u trudnoći štetan za mamu ili bebu?

Ultrazvuk nije nova tehnologija, koje bi se trebali plašiti. Također, kada se govori o štetnosti ultrazvuka, često se piše o “zračenju” ili  “energiji”. Međutim, kao što samo ime kaže, ultrazvuk je zvuk. Radi se o valovima zvuka, a ne zračenju. Aparat koristi zvuk visoke frekvencije (nečujan ljudskom uhu) kako bi kreirao slike dijelova tijela.  Ultrazvuk ili zvuk visoke frekvencije koji sonda aparata šalje putuje kroz tkivo i tekućinu u tijelu, te se odbija od njih natrag prema aparatu, različitom brzinom ovisno o gustoći tkiva ili tekućine od koju se odbio. Aparat (ultrazvuk) mjeri brzinu povrata zvuka, te na taj način projicira sliku.

Koje su stvarne opasnosti?

Zagrijavanje temperature

Jedina dokazana opasnost je da bi se eventualno mogla povisiti temperatura u maternici što bi moglo uzrokovati povišenu temperaturu ploda, te na taj način možda uzrokovati oštećenja. Međutim studije govore kako bi se trebao koristiti ultrazvuk visokog intenziteta ili koristiti ultrazvuk poprilično dugo (duže od 45 minuta) na istom mjestu, u istoj točci.

Uznemiravanje beba

Budući da neke životinje čuju zvukove šireg spektra frekvencije od ljudi nije dokazano da možda i bebe u trbuhu ne čuju različiti spektar zvuka od ljudi. Neki kažu da možda postoji šansa da beba čuje zvuk ultrazvuka i da je to uznemiri.

Mjere opreza

Ipak, iako nikakve štetne posljedice ultrazvuka nisu dokazane ne treba pretjerivati.

– Nemojte pretjerivati s ultrazvukom ili inzistirati na njemu kada vam liječnik to ne preporuči.

– Kod detaljnijih pregleda zamolite liječnika da obavi nužne pretrage i možda preskoči one manje bitne (npr. manje bitno nekome može biti brojanje prstića).

– Gledajte na sat i prema osobnoj procjeni ako se pregled oduži zamolite liječnika da napravi pauzu.

– Ne morate imati 3D ili 4D sliku djeteta za ukras. 3D ili 4D preglede radite ukoliko postoji opravdana sumnja u nešto, a ne radi sličica ili da biste vidjeli na koga će beba sličiti.

Mnogi liječnici, čak i oni koji koriste ultrazvuk svakodnevno, su protiv korištenja ultrazvuka u svrhu zabave. Postoje osobe koje su objavile 300 slika na društvenim mrežama djeteta u maternici (na nekim tržištima se mogu kupiti i ultrazvuci za kućnu uporabu), što nikako ne može biti opravdano. Stoga uvijek morate biti svjesni toga da je ultrazvuk dijagnostički, a ne aparat za zabavu. Kao problem se ističe skupoća ultrazvuka. Ukoliko jedan aparat košta nekoliko stotina tisuća kuna, potrebno je napraviti puno pregleda da bi se on u konačnici isplatio, a to potiče da se koriste ultrazvuci i kada njihovo korištenje nije opravdano i od strane stručnjaka. Zbog toga je krajnja osoba koja treba donijeti odluku roditelj. Ne trebate paničariti, čak i ako ste imali 30 ultrazvučnih pregleda u trudnoći, ali ni pristajati svaki put na njih. Roditelj sam svaki put treba donijeti odluku hoće li pristati ili odbiti ultrazvuk, ovisno o osobnoj procjeni rizika i razloga zbog kojeg se upućuje na ultrazvuk.

Baš zbog toga što se ultrazvuk počinje koristiti za biznis zabave, sve češće se javljaju i stručne kritike.

Koliko  je pregleda uobičajeno napraviti u trudnoći?

Ponekad se trudnoća od prvog dana zakomplicira (sukrvica ili sl.) pa će biti potrebno raditi ultrazvuk češće, ali ako se trudnoća razvija uredno, ultrazvuk se radi pri redovitim pregledima kratko i dva velika ultrazvučna pregleda, jedan u 13. tjednu i jedan u trećem tromjesečju.

Važnost ultrazvuka

Mnogi će reći da je ultrazvuk nepotreban jer se i tako ništa ne može učiniti i ako se otkriju problemi s bebom. Međutim to nije točno. Ultrazvukom se mogu otkriti mnogi rizici koje je moguće neutralizirati određenim mjerama, ali i u slučaju onoga što se ne može mijenjati dok je beba u utrobi, roditelji i liječnici  se mogu pripremiti na što bržu i bolju reakciju nakon poroda.