19. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Do koje dobi su žene stvarno plodne

U tekstu ćete saznati:

  • Koji sve faktori utječu na dužinu reproduktivne dobi žene.
  • Kada biološki sat počinje otkucavati.
  • Koje testove je moguće provesti kako bi se znalo je li žena još uvijek reproduktivnoj dobi i može li zanijeti.
  • Što kažu statistike do koje dobi žene stvarno mogu ostati trudne.
  • Što žene mogu učiniti da produlje svoje plodno razdoblje.

Do koje dobi su žene stvarno plodne

Sve više žena odgađa majčinstvo, što zbog karijere, a što zbog nemogućnosti pronalaska pravog partnera u ranijoj dobi.

Žene zapadnih zemalja postaju majke sve kasnije i kasnije. Stvari su se mnogo promijenile u odnosu na generaciju naših majki i baka, bar po pitanju rađanja prvog djeteta.  Ali znaju li žene koja je dob u kojoj njihov biološki sat počinje otkucavati upozoravajući ih da je krajnje vrijeme za djecu? Do koliko godina žena može ostati trudna?

Genetski faktor

Najbolje ćete to znati ako pitate svoju mamu i baku. Dužina plodnih godina često je definirana genetskim faktorom, pa bi najbolje bilo postaviti svojoj majci pitanja o plodnosti, te kada je ušla u menopauzu. Ipak, svaka žena ima tijelo za sebe, pa to što je vaša majka npr. ušla u ranu menopauzu ne znači da ćete i vi.  Najbolje je testirati plodnost. Testovi plodnosti provode se kontrolnom jajnih rezervi. Što više rezervi imate to su vaše šanse za trudnoću veće i veće su šanse da ćete duže biti plodni.

Testovi bazalnog FSH hormona (follicle-stimulating hormone)

Za vrijeme reproduktivnih godina, žene imaju redovite mjesečne cikluse. Jajna stanica sazrijeva unutar folikula. Na početku svakog menstrualnog ciklusa dok žena još uvijek ima mjesečnicu tijelo producira follicle-stimulating hormone (FSH).  U pravilu, jedna od tih folikula će sazrjeti i opustiti jajašce za vrijeme ovulacije, ostali folikuli će propasti. Redoviti ciklusi traju 26 do 35 dana i nakon što se u teenagerskim danima izreguliraju trebali bi ostati takvi do kasnih tridesetih ili ranih četrdesetih godina. Tada će postati kraći, a zatim će menstruacije postati neredovite, pa sve rjeđe, dok potpuno ne prestanu. Kada žena cijelu jednu godinu  ne dobije menstruaciju kaže se da je ušla u menopauzu.

Kako rezerve opadaju, folikuli postaju sve manje osjetljivi na FSH hormon, pa je potrebno sve više i više tog hormona. To ćete prvo primijetiti po kraćim menstrualnim ciklusima. Oni će se smanjiti na 21 do 25 dana, a kasnije uopće neće reagirati na FSH hormon pa će ciklusi postati iznimno dugi i neredoviti. Svoje rezerve možete duže očuvati zdravim načinom života, tkao da vratite težinu na normalnu i prestanete pušiti. Postoje testovi koje možete kupiti i na internetu koji mjere razinu FSH hormona u krvi te vam govore jeste li ušli u svoje zadnje plodne godine.

Iako, već spomenuto, postoje testovi kojima možete testirati svoje rezerve jajnih stanica nitko nikad nije dokazao povezanost rezervnih jajnih stanica i šansi za trudnoću. Testovi ne mogu determinirati hoće li žena ili neće ostati trudna, ali ipak su od velike koristi jer mogu ukazati jesu li se počele događati promjene povezane s dobnim smanjenjem plodnosti. Testovi se provode 3 dan ciklusa kada se mjeri razina FSH hormona, te 2, 3, i 4. dan se mjeri razina estrogena. Visoka razina FSH ukazuje na to da su se počele događati promjene povezane s dobi.

Broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count)

U prvoj fazi ciklusa se kod žena u reproduktivnoj dobi može izmjeriti broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count). To su folikuli veličine 2-8 mm koji se lako vide i prebroje ultrazvukom. Nova studija objavljena u časopisu Fertility Sterility potvrdila je da je AFC bolji marker rezerve jajnika od dobi žene i bazalnog FSH.  Kombinacija mjerenja razine hormona FSH 3 dan ciklusa i broja antralnih folikula pokazala se kao odličan pretkazatelj potencijala plodnosti.  Dakako, samo broj ne govori ništa o kvaliteti jajnih stanica.

Prosjeci po dobi

Prosječna dob za menopauzu je oko 51. godine, ali samo zbog toga što žena ima menstruaciju ne znači da je i plodna, jer s godinama opada kvaliteta jajašca. Može se očekivati kako će plodno razdoblje žene završiti u prosjeku 5 do 10 godina prije menopauze. Iz toga proizlazi da je neki prosječan krajnji rok koji biste trebali uzeti 41. do 45. godina.

Koliko su točna istraživanja da s godinama padaju šanse za trudnoću

Postoji nekolicina istraživanja o plodnosti žena i mnoga ukazuju na to da šanse za trudnoću opadaju  nakon 35. godine. Međutim, glavno istraživanje na koje se pozivaju stručnjaci rađeno je početkom prošlog stoljeća u Francuskoj, prije pojave moderne medicine, a novije studije uglavnom se provode sa ženama koje prolaze kroz umjetnu oplodnju. Ipak, umjetna oplodnja i prirodna trudnoća su različite stvari, pa je teško pretpostaviti da li se ono što se odnosi na umjetnu oplodnju odnosi i na prirodne trudnoće.

S druge strane kada se govori o padu šansi za trudnoću u starijoj dobi (kasnim tridesetim)  ne uzima se faktor da i žene koje odgađaju trudnoću vjerojatno imaju spolne odnose i u dvadesetim. Onima koje su po prirodi plodnije će se dogoditi to da „slučajno“ ostanu trudne mlađe, dok će one koje su manje plodne vjerojatno misliti kako su odgovornije, te će u tridesetim pomisliti da bi im bilo lakše da su počele planirati trudnoću mlađe, no pitanje je zbog čega se njima nikada nije dogodilo da „slučajno“ ostanu trudne, kao mnogim drugim ženama, pa se može desiti da lošim statistikama šansi za trudnoću u kasnijoj dobi, doprinosi to da se za prvu trudnoću u kasnijoj dobi “odlučuju” ipak nešto manje plodne žene. Odnosno, da se slučajna trudnoća ne događa u mladim danima ženama koje su manje plodne, a te iste žene će ući u statistiku manjih šansi za trudnoću u kasnijoj dobi, tek kada aktivno započnu razmišljati o trudnoći.

Što kažu statistike kada biološki sat počinje otkucavati?

Vratimo se na statistike.

Dvadesetogodišnjakinje i tridesetogodišnjakinje sa svakim ciklusom imaju šanse 20 posto ostati trudne. To znači da će na svakih 100 žena koje se trude u tom mjesecu zanijeti 20 to i uspjeti, a 80 će trebati pokušati sljedeći ciklus.

Kada dođu u dob od 40 godina, šanse se smanjuju na 5 posto.  Od 100 četrdesetogodišnjakinja koje se trude zanijeti u tom ciklusu će ih zanijeti 5.

Zbog čega dolazi do pada plodnosti ako žene još uvijek ovuliraju i imaju uredne menstruacijske cikluse?!

Zbog pada kvalitete jajnih stanica.  Kako žene stare opada kvaliteta jajnih stanica, te se sve češće pojavljuju kromosomske abnormalnosti ili neke druge. Većina embrija koji imaju kromosomske abnormalnosti neće preživjeti, te su zbog toga kod starijih žena veći rizici pobačaja. Većina pobačaja se događa prije nego što i žena zna da je trudna, pa to među ostalim objašnjava smanjene šanse za trudnoću starijih žena.

Kako sačuvati plodnost i kvalitetu jajnih stanica što duže

Naravno godine i svoj biološki sat, koji je najvažniji faktor plodnosti, ne možete zaustaviti, ali možete unijeti neke promjene u svoj životni stil koje će vam pomoći da očuvate plodnost što dulje kako biste mogli zanijeti kada za to dođe vrijeme.

Ako mislite da biste htjeli imati dijete kroz sljedećih pet godina, važno je da svog liječnika posjetite već danas, kako biste otklonili sve potencijalne probleme s plodnošću, kako ih ne biste trebali rješavati tada. To uključuje kontroliranje policističnih jajnika, endometrioze i otklanjanje nekih drugih zdravstvenih problema koji otežavaju trudnoću.

Fizička aktivnost je drugi faktor. S tjelovježbom, kako biste očuvali svoju plodnost ne smijete ni pretjerivati, ni ignorirati je nego imati baš na pravoj razini.

Treći faktor nije toliko često spominjan, ali je nevjerojatno bitan, a to je oralna higijena. Nekoliko različitih studija pokazalo je kako je zdravlje usne šupljine u uskoj vezi s reproduktivnim uspjehom. Krvarenje iz desni, upale, karijes i svi drugi problemi sa zubima i zubnim mesom povezani su s fertilitetom. Svaki dan obavezno koristite pastu, četkicu, zubni konac i vodicu za ispiranje usta. Ako želite očuvati plodnost ove četiri alatke su možda najvažniji pribor, ni jednu od njih ne smijete preskočiti ni jedan dan.

Prakticirajte siguran seks, jer to će spriječiti nastanak spolnih bolesti, bakterijskih i gljivičnih upala koje su veliki neprijatelj ženskog reproduktivnog zdravlja. Vaginalni iscjedak ne bi trebao imati nikakav miris, pa ukoliko primjećujete da sluz iz vagine ima bilo kakav miris posjetite liječnika jer postoji šansa da se radi o nekoj upali, a neliječene upale mogu uzrokovati neplodnost.

Odrecite se cigareta, a s kavom umjereno. Ako vas nisu dovoljno zaplašili s rakom pluća i rakom dojke, ako želite očuvati plodnost trebali biste se odreći cigareta. Cigarete negativno utječu na vašu plodnost na raznorazne načine, te utječu na to da vaša jajašca stare brže nego bi inače. Čak i pasivno pušenje smanjuje vašu plodnost. Ako ste više od 6 sati dnevno izloženi dimu cigareta rizici neplodnosti se povećavaju za oko 36 posto.

Uzimajte multivitamine, a posebno B kompleks. Folna kiselina popravlja vašu plodnost stimulirajući ovulaciju i dajući embriju nužne proteine za preživljavanje. Željezo je druga bitna komponenta. Liječnik će vam preporučiti optimalnu količinu dodataka koji sadrže željezo, jer željezo može biti i štetno ukoliko se uzima u prevelikim dozama.

Zdravo se hranite, neka dominiraju sveže povrće i voće i vašoj prehrani, a tjelesna težina neka vam bude u normali, s indeksom tjelesne mase između 20 i 24. Za zdravu plodnost trebali biste imali bar 20 posto udjela masti u ukupnoj težini, a neki stručnjaci govore i o 22 postotnom udjelu.

Popijte čašu mlijeka. Iako za neka medicinska stanja povezana s neplodnošću pomaže odricanje od mliječnih proizvoda, jedna čaša punomasnog mlijeka može povećati vaše šanse da ostanete trudni.

Smanjite stres i opustite se. Pronađite načine za uspostavljanje životne ravnoteže i smanjenje stresa u svome životu, to će očuvati vašu hormonalnu ravnotežu i jajne stanice zdravima.

Smanjite izloženost kemikalijama i toksinima.

Pratite svoj menstrualni ciklus jer mnogo govori o vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate uredne menstruacijske cikluse velika je vjerojatnost da vaši reproduktivni organi funkcioniraju dobro. Obično je ovulacija 11 ili 12 dan. Ako ovulirate 13, 14 ili 15 dan to sugerira kako imate dovoljno rezervi i dobru kvalitetu jajašca, što je općenito jako dobra stvar, ako je ovulacija 8, 9 ili 10 dan, to bi moglo sugerirati lošiju kvalitetu jajašca.
Ako primjećujete predmenstrualnu sukrvicu, to može također sugerirati lošiju kvalitetu folikula.

Ako vam se ciklusi skraćuju, to sugerira da se kvaliteta jajašca smanjuje. Ako ste imali cikluse od 28 dana, a sada su 26 dana, ciklusi se možda skraćuju jer se smanjuje kvaliteta jajašca.

Bolne i obilne menstruacije mogu indicirati neke bolesti koje negativno utječu na plodnost, pa ako imate obilna krvarenja i bolne mjesečnice, kako biste očuvali plodnost posjetite liječnika.

Akne mogu indicirati neke probleme s policističnim jajnicima, pa ukoliko se nikako ne možete riješiti akni kozmetičkim proizvodima, te imate neredovite menstruacije, uzrok može biti u policističnim jajnicima.